A lézeres szemműtét ára és értéke, mit kapunk a pénzünkért?

Lézeres szemműtét

A LÉZERES elájárások ár/érték szempontjából összehasonlítva

A korszerű hazai klinikákon ma már negyedik  generációs ún. excimer lézerek dolgoznak. Ugyanolyan korszerűek, mint a világ bármely más, nálunknál jóval fejlettebb részén New York-tól Bécsig. Ezek a gépek nagyjából mindent tudnak, amit a XXI. század technikája lehetővé tesz, teljes biztonsággal végezhető velük a legbonyolultabb lézeres szemműtét is

PRK lézeres szemműtét kezelés

A lézerekkel lehet a szem felszínén kezelni: ezek az ún. PRK típusú műtétek. 
A lézerekkel lehet a szaruhártya érzéketlen belsejében kezelni, ezek a LASIK és FEMTO típusú kezelések. 

Akár a felszíni, akár a szaruhártya belsejében végzett lézeres szemműtét lehet úgy végezni, hogy nem veszik tekintetbe az egyéni fénytörési hibákat és lehet lényegesen jobb eredményt elérni, ha tekintetbe veszik. Az apró, szemüveggel és kontaktlencsével nem korrigálható egyéni fénytörési hibákat is megszüntető eljárás az egyénre szabott lézeres szemműtét. 

PRK kezelés

A legegyszerűbb lézeres szemműtét a NEM egyénre szabott, egyszerű /fapados/ felszíni PRK kezelés. 

Ha a korszerű, negyedik generációs lézereket arra használják, hogy egyszerű, nem egyénre szabott PRK kezelést végezzenek velük, az kicsit olyan, mintha egy iPhone 11-est csak telefonálásra használnánk és teljesen megfeledkeznénk a többi szolgáltatásáról. Ez a kezelési eljárás annyira egyszerű, hogy nem nagyon tud különbség lenni a szolgáltatás minőségében és eredményében, ezt minden klinika egyformán végzi. Érték oldalról tehát egyszerű, nem egyénre szabott fapados PRK kezelés vonatkozásában nincs különbség a korszerű lézereket használó klinikák nyújtotta lézeres szemműtétek között. A fapados PRK műtétnél alig-alig használják ki a XXI. század nyújtotta műszaki lehetőségeket. Ha ezt az eljárást választjuk, az elérhető minimumot kapjuk, kb. azt, amit a lézertechnika 20 évvel ezelőtt is tudott.
Ha ezt a fapados PRK-t választjuk, a klinikák által alkalmazott ár oldaláról sem találunk jelentős különbséget. Csak néhány ezer forintos eltérés adódik az egyszerű, minden extra szolgáltatást nélkülöző PRK vonatkozásában a negyedik generációs lézerrel dolgozó klinikák között. 

Ha egyszerű, fapados PRK-t akarunk, mindegy, melyik klinikát választjuk azok közül, akiknek jól karbantartott negyedik generációs lézerük van. (Érdekes, hogy a legnagyobb hazai lézerklinika, a Sasszemklinika veszi magának a bátorságot és a fapados árkategóriában nem is kínál kezelést. Lehet, hogy komolyan gondolják a „mi csak azt ajánljuk, amit magunk a legjobbnak tartunk” filozófiájukat és ezért csak egyénre szabott kezelést végeznek. Ez pénzügyileg elég nagy ostobaságnak látszik, hiszen így az alsó szegmensben vélhetőleg nem csekély piacot vesztenek.)

Ha tehát fapados PRK-t szeretnénk választani, a negyedik generációs lézerrel rendelkező klinikák közül bármelyikhez fordulhatunk, nincs az ár/érték viszonyban érdemi különbség. Budapesten a Budai Szemészet, a Focus Medical, az Optimum és a St. James rendelkezik korszerű negyedik generációs lézerrel a Sasszemklinikán kívül, de a Sasszemklinika nem ajánl csak magasabb szintű, egyénre szabott PRK-t, fapadost nem. Vidéken a győri és a szegedi klinika lézere szintén negyedik generációs.

A klinikák egy része bedob néhány marketing trükköt is a fapados PRK szalonképesebbé tételére, vagy a választék látszólagos bővítésére, ezek azonban mégiscsak trükkök, ne dőljünk be neki.
Az egyik ilyen tipikus próbálkozás, hogy a fapados PRK kezelés helyett új nevet adnak a lézeres szemműtétnek annak függvényében, milyen módszerrel távolítják el a szaruhártya felszíni hámszövetét.

Ilyen variációk a LASEK ill. az epiLASIK, melyek az ég világon semmit sem tesznek hozzá az eljárás eredményéhez, a LASEK kifejezetten rontja a vevők komfortját, lévén az itt alkalmazott alkohol csípi a szemet. Ezen eljárások kapcsán a lézeres szemműtét érték oldalról nem javul, (esetleg romlik), az ár viszont csak kicsit, jelzés értékkel magasabb, tehát ár-érték szempontból semmiképp nem jönnek szóba ezek a kezelések, ezeket nem érdemes választani. LASEK-et, epiLASIK-ot ne kérjünk, azok rosszabbak, de drágábbak, mint az egyszerű PRK.

A KÖVETKEZŐ, VALÓBAN MINŐSÉGI LÉPÉS A LÉZERES SZEMMŰTÉT EGYÉNRE SZABÁSA.

Egy kicsit időzzünk el ennél a kérdésnél, mert ez valóban komoly értéknövelő tényező. Az egyénre szabással lényegesen jobb látás érhető el, mert a kezelés tekintetbe veszi a beteg fénytörési hibájának egyéni variációit. A különbség olyan, mint egy konfekció öltöny és egy nagyon jó szabó által méretre készített öltöny között. A konfekcióöltöny az „átlagos” alkatot célozza, mindenkinek jó, de szinte senkinek sem tökéletes. Az egyénre szabott öltöny tekintetbe veszi a vásárló összes paraméterét, így persze sokkal jobban áll a vevőn, az egyénre szabott megoldás tökéletes.

A szabónak két dologra van szüksége: Egy olyan eszközre, amivel meg tudja mérni az egyéni különbségeket, ez a centi. Ezen felül kell egy olló, amivel kiszabja az öltönyt, a mérés alapján egyénre szabottan.
A lézeres szemműtét esetében a centi szerepét egy különleges műszer, az ún. aberrométer, vagy hullámfront mérő tölti be. Ezzel külön-külön meg tudják mérni a szem minden egyes pontjának a fénytörési hibáját és a lézeres szemműtét során tekintetbe veszik ezeket az apró eltéréseket is.

Tehát ahhoz, hogy minden egyes pont fénytörési hibáját külön-külön meg tudják mérni, a lézerklinikáknak egy speciális mérőműszerre, az aberrométerre van szükségük az egyénre szabott szemműtét elvégzéséhez. Aberrométer nélkül nem képzelhető el valódi egyénre szabott lézeres szemműtét. 

Bár mindegyik negyedik generációs lézer képes egyénre szabott lézeres szemműtét végzésére, mégis, ha a klinikának nincs olyan műszere, amely képes erre a külön-külön pontonkénti mérésre, akkor persze a lézer se tud ilyen kezelést végezni. Márpedig nincs mindegyiknek, mert az aberrométer ára a lézer árához mérhető kategóriába esik.
Azokon a klinikákon, ahol rendelkezésre áll az aberrométer, ott feltérképezik a szem felszíneit, belsejét, sok ezer mérési adatot begyűjtve. Ezek alapján a kérdésben nagyon nagy tapasztalattal rendelkező szakorvos elkészíti az egyénre szabott kezelési tervet.

Aberrométerrel hazánkban a Focus Medical, az Optimum és a Sasszemklinika rendelkezik, valamint a szegedi lézerklinika, ezek tudnak egyénre szabott kezelést végezni. A St. James klinika is egyénre szabott kezelésről beszél, cPRK néven, csakhogy nekik nincs aberrométerük, ami legalább is lehetetlenné teszi az egyénre szabást. Kb. annyira, mintha a szabónak nem lenne centije, de egyénre szabott öltönyről beszélne. Ez évben a St. James klinika bevezette a Countura vision kezelést, ami érdekes módon olyan mintha aberrométeres kezelés lenne, de mégsem az. Fura mód egy olyan berendezést vettek meg, amelyik csak a szaruhártya egyéni hibáit térképezi fel, a szem belső részét figyelmen kívül hagyja. Ugyanígy, a Budai Szemészet sem vette meg a drágább aberrométert, hanem csak a szaruhártya elemzésére kiválóan alkalmas Sirius topográfot, ami nem alkalmas a szem belső részeinek feltérképezésére.  

Az egyénre szabott lézeres szemműtét valóban jelentősen javítja az elérhető eredményt, nem egy olyan beszámoló olvasható, ahol 140, 150 %-os látást sikerült elérni az egyénre szabásnak köszönhetően.
Érték oldalról tehát a valódi egyénre szabott kezelésekkel komoly nyereséget kaphatunk, az ár érdekes módon szinte itt is egyforma, azon klinikák, ahol valóban nyújtják ezt a szolgáltatást, szinte azonos áron kínálják a portékát. 

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a fapados és az egyénre szabott lézeres szemműtét árak között 10-12 % különbség van összesen, az eredményben pedig ennek a háromszorosa várható, tehát az egyénre szabott kezelés a PRK kezelések között messze a legjobb ár/érték aránnyal rendelkezik. Ha tehát PRK kezelés mellett döntünk, az egyénre szabott kezelés ár /érték szempontból a megfelelő választás. 

Egyénre szabott PRK lézeres szemműtét a Focus Medicalban, az Optimumban és a Sasszemklinikán áll rendelkezésre. 

Lézeres szemműtét egyénre szabása

NO-TOUCH KEZELÉSEK

NO-Touch PRK kezelés

A közelmúltban színre lépett egy új eljárás, a PRK továbbfejlesztett változata, a NO-Touch PRK. Valószínűleg azért került erre sor, mert rengeteg ember van, aki irtózik attól, hogy hozzáérjenek a szeméhez. A No-Touch lézeres szemműtét során a PRK-hoz szükséges hámeltávolítást sem az orvos végzi kézzel, hanem a lézer teszi ezt is helyette, egy lépésben a kezeléssel. Az ára jelenleg alig magasabb, mint az egyénre szabott PRK-jé, tehát aki érzékeny ebben a kérdésben, ár/érték szempontból nyugodtan választhatja a NO-Touch kezelést is. A Sasszemklinika honlapja azt állítja, hogy ez a kezelés „gyengédebb a szemhez”, ami nem túl konkrét állítás, valószínűleg azt jelenti, hogy az eredményt nem javítja tovább a PRK No-Touch mivolta, csak kényelmesebb valamivel.

No- Touch PRK kezelés végzésére a Budai Szemészet, a Sasszemklinika és a Szegedi Lézerklinika képes, csak nekik van erre alkalmas negyedik generációs lézerük.  

LASIK és FEMTO lézeres szemműtét kezelésNO-TOUCH FEMTO kezelés, ami nem létezik

Femto kezelés elvileg sem lehet érintés mentes, No-Touch, a femtolézert hozzá kell illeszteni a szemhez, ahhoz hogy a lézersugár átjusson a szaruhártya anyagába. Ennek megfelelően No-Touch femto kezelés elvileg sem létezik. Nem is ajánl egyetlen egy klinika sem No-Touch femto lézeres szemműtétet a Budai Szemészetet kivéve. Fentiek alapján ez a DiamondFEMTO-nak nevezett eljárás sem No-Touch, az állítás sajnos csúnya valótlanság. 

Lépjünk a következő szintre: LASIK és FEMTO lézeres szemműtét

A szem felszínén végzett egyénre szabott PRK kezeléshez egy aberrométer és egy negyedik generációs un. excimer lézer szükséges. Az eljárás rendkívül biztonságos, a nagy klinikák komoly, esetenként hatalmas tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. Ma a PRK lézeres kezelések 130-140 e Ft-ért megkaphatóak, ami egy viszonylag gyorsan megtérülő összeg. Nincs is ezzel semmi baj, ha csak annyi nem, hogy a PRK műtét után a vevő néhány napig panaszos, akár egy hétre is kieshet a munkából. A végleges látásélesség beállása hosszabb, a kontroll periódus fél év. 

Mivel az emberek általában gyorsan és fájdalommentesen szeretnénk hozzájutni az éleslátáshoz, mint minden máshoz is, a világban viszonylag hamar kifejlesztettek egy újabb, a szem szaruhártyájának belső, érzéketlen rétegében végzendő kezelést, az ún. LASIK, majd később a FEMTO eljárást.

A LASIK és a FEMTO lézeres szemműtét három dologban biztosan jobb az egyénre szabott PRK eljárásnál:

  1. Nincs műtét utáni fájdalom, idegentest érzés
  2. Sokkal gyorsabb, /néhány óra/ a rehabilitáció, vagyis a munkába állás akár már másnap lehetséges.
  3. Magas dioptriák és cilinder értékek kezelése eredményesebb, nincs visszaromlás.

Nem kérdés, hogy az érték oldalról jelentős többletet kínálnak a LASIK és a FEMTO lézeres szemműtét a PRK-hoz képest. 

Az első pont esetében az értéknövekedés szubjektív, annak függvényében, ki mennyire toleráns a kellemetlenségekkel szemben.

A második pont, a gyors munkába állás már könnyen forintosítható, míg a harmadik pont a nagy dioptriák jobb eredményű kezelése szintén jelentős értéket jelent.

A gond abból származik, hogy valamilyen módon hozzá kell férni a szaruhártya belső, fájdalmatlan rétegéhez. Két lehetőség van erre, a LASIK és a FEMTO műtét. A két eljárás között döntő különbség van, a LASIK olcsó de veszélyes, a FEMTO valamivel drágább, de veszélytelen.

A LASIK műtétnél az orvos egy rezgő szikével, az ún. mikrokeratommal elvégez egy oldal irányú metszést a szem felszínén, a keletkezett lebenyt félrehajtja. Így elérte a belső, fájdalmatlan réteget. Itt ugyanúgy használja az excimer lézert, mint a PRK eljárásnál, eltávolítja a dioptriákat, a lebenyt visszahajtja és kész. Mintha a krumpli héját visszahajtanánk, miután elértük a héj alatti részt.

Nézzük az ár oldaláról: A rezgőkéses LASIK eljárásnak 10 %-os plusz költsége sincs a lézerklinika részére, egy mikrokeratom ára a tizede sincs egy korszerű lézerének, mégis akár kétszeres árat is lehet érte kérni a műtétért, mint ahogy ezt pl. az Optimum lézerklinika is teszi, Zyoptic kezelés néven és a Budai Szemészeti Központ Optilasik néven. A LASIK műszer relatív olcsósága ellenére akár a kétszeres ár mellett is rendben lehet az ár/érék arány, ha nem lép fel szövődmény.

A probléma ott van, hogy a mechnaikus, kézzel végzett vágás alatt elég sok dolog el tud romlani, aminek következtében a hagyományos LASIK műtét során számos komoly szövődmény léphet fel. Ennek a valószínűsége 1% alatt van, de ha az 1% a saját szemünk, akkor nagy baj történik. Sőt, mivel a LASIK lebeny nem nő vissza, csak visszatapad, oldalirányú erővel elmozdítható, leszakítható. Ilyen sérülésről lehet olvasni légzsák kinyílása kapcsán, sportsérülésként, de egyszerű smink-balesetként is. Persze ez is elég ritka, de ha megtörténik, akkor pótolhatatlan anyaghiány keletkezik.

Néhány éve a vevőknek nem volt más lehetőségük: Vagy a kockázatos, de gyors rehabilitációt kínáló fájdalommentes LASIK műtétet kérik bevállalva a kockázatot, vagy a lassabb de biztonságosabb PRK eljárást választják. 

Az internet tele van LASIK-os rémtörténetekkel, ezek azonban valószínűleg erősen túloznak. A LASIK az esetek 99 %-ban szövődménymentes, eredményes, gyors beavatkozás.

Úgy tűnik, az 1%-os szövődményráta is soknak bizonyult a piac számára /persze tényleg sok, ha úgy nézzük, hogy 50 ember 100 szeméből eggyel komoly baj történik. A piaci nyomás világszerte elég nagy volt ahhoz, hogy a gyártók kifejlesszenek egy olyan lézeres szemműtét tipust, ami biztonságos, mint a PRK és kényelmes, mint a LASIK.

A kényelmes, gyors, de biztonságos megoldás: a FEMTO lézeres szemműtét.

Nézzük meg mi is a különbség? A LASIK-nál az operáló orvos keze és egy rezgő szike dolgozik, a FEMTO során egy számítógép vezérelte femtosecundumos lézer végzi a lebeny kialakítását. Ennek megfelelően olyan szövődményei, mint a hagyományos LASIK-nak nincsenek, sőt a kialakított lebeny is úgy illeszkedik vissza a szaruhártyába, mint a dugó a kád lefolyójába. Oldal irányba egyszerűen nem lehet elmozdítani, vagyis nem kell félni attól, hogy oldal irányba elmozdulva leszakadhat.

A kényelmes, gyors, de biztonságos megoldás: a FEMTO lézeres szemműtét.A FEMTO eljárásnak csak előnye van a LASIK-hoz képest. A szemműtét ugyanúgy a szaruhártya érzéketlen belsejében történik, a rehabilitáció rendkívül gyors, a nagy dioptriák is maradék nélkül megszüntethetők. Jogos a kérdés, miért nem végez mindenki FEMTO-t a LASIK helyett. Ennek oka az, hogy a FEMTO lézeres szemműtéthez még egy lézerre van szükség, ami semmivel sem kerül kevesebbe, mint az az excimer lézer, amivel a szaruhártya átalakítása zajlik. Tehát a költség dupla a szolgáltató részéről, két lézert kell megvásárolni, szervizelni. Ráadásul a vevőknek csak kis része látja át, hogy mi a különbség a LASIK és az FEMTO lézeres szemműtét között, tehát mindkét szemműtét árát a lényegesen alacsonyabb önköltségű termék, a LASIK határozza meg. Ennek köszönhetően a LASIK-ot relatíve nagyon drágán, a FEMTO-t relatíve nagyon olcsón kaphatjuk meg, hiszen az FEMTO-t végző szolgáltatók nem tudnak az árral a tényleges költségnövekedésük, a második lézer megvásárlásának arányában feljebb lépni, mert az alacsony önköltségű LASIK az ár meghatározó tényező.

Fentieknek megfelelően ár/érték arányban egyértelműen a FEMTO lézeres szemműtét a jobb választás, mivel alig drágább, mint a hagyományos LASIK az általa nyújtott biztonság viszont nagyon jelentős többletérték.

Ha valaki mégis a LASIK-ot választja a FEMTO helyett, akkor egyértelműen az Optimum Zyoptix kezelése a legjobb választás, mivel az Optimum elég régen végez ilyen kezeléseket. Minden más LASIK kezelést kínáló klinika, mint a Budai Szemészet, /Optilasik/ az Első Pesti Lézerklinika /Optilasik/ LASIK kezelése erősen kerülendő több okból is, melyekre az orvosi munka minőségét taglaló részben térek ki.

ÖSSZEFOGLALVA

A negyedik generációs lézerekkel végezhető kezeléseket tekintve a legjobb ár-érték arányú lézeres szemműtét az egyénre szabott FEMTO, az általa nyújtott kényelemnek és biztonságnak köszönhetően.

A hagyományos LASIK egyértelműen a legrosszabb választás ár-érték szempontból, mert közel azonos áron kínál lényegesen kisebb biztonságot, mint a FEMTO lézeres szemműtét.

Az egyénre szabott PRK kezelés mintegy fél áron kapható meg a FEMTO-hoz képest. Akiknek nem nagyon sürgős a munkába állás, hajlamosak némi átmeneti kellemetlenséget elviselni és nem túl magas a dioptriájuk, az egyénre szabott PRK lézeres szemműtét lehet a leggazdaságosabb választás. Ha kerülni akarjuk, hogy hozzáérjenek a szemünkhöz, választhatjuk a NO-Touch PRK-t is.

Az egyénre szabott PRK átlagosan 10 %-al magasabb árával, viszont lényegesen jobb eredményével ár/érték arányban jelentősen megelőzi a legolcsóbb, fapados PRK-t.
A különböző marketing trükkökkel emelt árú PRK beavatkozások , pl. LASEK, epiLASIK plusz ára egyértelműen rontja az ár/érték arányukat a PRK-hoz képest.

HA MEGENGEDHETJÜK MAGUNKNAK, HOGY A DRÁGÁBB KATEGÓRIÁBAN VÁLASSZUNK, AKKOR A LÉZERES SZEMMŰTÉT ÁRAK SZEMPONTJÁBÓL AZ EGYÉNRE SZABOTT FEMTO, HA OLCSÓBBAN KELL VÁSÁROLNUNK, AKKOR A VALÓDI EGYÉNRE SZABOTT PRK KEZELÉS, -esetleg NO-Touch formájában-, A LEGJOBB ÁR-ÉRTÉK ARÁNYÚ VÁLASZTÁS.

FEMTO-t a Focus Medical az Optimum és a Sasszemklinika kínál. Az utóbbi időben a St. James is elkezdett FEMTO műtéteket végezni, de aberrométer hiányában nem nyújtanak egyénre szabott kezelést. A Budai Szemészet DiamondFEMTO-nak nevezett eljárása messze elmarad a többi FEMTO kezeléstől technikai színvonalát tekintve, tulajdonképpen hagyományos LASIK egy nagyon régi FEMTOlézerrel elvégezve. Ezt a kezelést jelenleg le is vették az árlistájukról, helyette a egy Z Femto nevű eljárást hirdetnek. Ez utóbbi még mindig elmarad a nagy klinikák lézereitől, de sokkal jobb, mint a Budai Szemészet előző lézere volt. Valódi egyénre szabott PRK Budapesten az Optimumban, a Focus Medicalban, és a Sasszemklinikán, vidéken kizárólag Szegeden kapható. Egyénre szabott LASIK kezelés az Optimumban egyénre szabott FEMTO kezelés a Focus Medicalban az Optimumban és a Sasszemklinikán kapható.

Olvasószemüveg kezelés

Újdonság: A VISUMAX lézeres szemműtét

A VISUMAX az egy új FEMTOlézer, nem egy új lézeres szemműtét eljárás. A VISUMAX-al végezhető lenne ún. SMILE műtét, ami valóban egy új eljárás lenne, de ezt a meglehetősen elől járó Focus Medical sem vette fel még a palettájára. 

A VISUMAX FEMTO abban különbözik elsősorban a többi FEMTO lézertől, hogy nem emeli meg a szemnyomást arra a rövid időre sem, amíg a lebenyt készíti. Ez nagyon fontos, mert a súlyos rövidlátók egy részének a szemfenekén vannak elváltozások, amelyek a szemnyomás hirtelen emelkedésére rosszabbodhatnak, sőt a vérhártya szakadásához vezethetnek. A nagyfokú rövidlátók egy része ezért eddig ki volt zárva a FEMTO és a LASIK típusú műtétekből, pedig nekik lett volna a legnagyobb szükségük rá. VISUMAX használatával ők is veszélytelenül megoperálhatóak. Hazánkban VISUMAX lézerrel csak a Focus Medical rendelkezik, nem véletlenül, hiszen a Focus mindig is a prémium klinika pozíciót igyekezett elfoglalni. A VISUMAX kezelés ár-érték szempontból azoknak nagyon jó választás, akiknek szemfenéki elváltozásuk van, és FEMTO tipusú kezelést szeretnének. Akiknek nincs szemfenéki elváltozásuk, azoknak meggondolandó, hogy a nagyobb kényelem, a gyorsabb műtét és a prémium ár arányban van-e, mert a VISUMAX eredményei nem feltétlenül jobbak, mint a többi, egyénre szabott FEMTO kezelés eredményei. 

A Focus Medical ugyan azt állítja, hogy a lézer ívben vágva a lebenyt, kíméletesebb a szemhez, de magam erre vonatkozó adatot nem találtam.

Olvasószemüveg kezelés

Olvasószemüveg kezelésEmlítést érdemel még az öregszeműség, vagyis a presbiopia kezelése. Ez egy óriási piac, hiszen minden 50 év feletti ember olvasószemüvegre szorul. Érdekes módon a klinikák nagyon későn mozdultak rá erre a piacra.

Az első a Focus Medical volt Budapesten, ezt követte a Sasszemklinika. Mindketten ugyanolyan elven működő eljárást kínálnak, az un. LBV kezelést, a Facebook hozzászólások alapján igen jó eredménnyel. A műtét ára viszonylag magas, ár-érték szempontjából azonban a többi lézeres szemműtéttel nem hasonlítható össze, mivel ez az egyetlen, amelyik a közeli éleslátást és a távolit is visszaadja. 

Vidéken a nagyon magas áron dolgozó győri klinika kísérletezik egy egészen más elvű eljárással, ami sokkal egyszerűbb és ugyanakkor sokkal drágább, mint a pesti klinikák által kínált eljárás. Furcsa módon a harmadik pesti klinika, a St. James is ezt a Győrben használt módszert tervezte bevezetni ijesztően magas áron, vélhetőleg azért, mert nem akart harmadikként megjelenni a Focus Medical és a Sasszemklinika mögött ugyanazzal az eljárással. Ár/ érték arány szempontjából a Focus és a Sasszemklinika eljárása látszik jobbnak, egyrészt mert olcsóbb, másrészt mert egyben korrigálja az esetleges távoli éleslátás problémát. A másik eljárás nemcsak, hogy nem korrigál távoli dioptria hibát, ha az is van, de csak erős fényben működik jól, ami határozottan hátrány. Mára úgy tűnik, a győri klinika és a St. James is felhagyott ezzel az eljárással, így a Focus Medical és a Sasszemklinika praktikusan egyedül maradt ezen a budapesti piacon. A Budai Szemészet lézeres eljárás helyett szemlencse cserét ajánl, ami egyrészt nagyon drága, másrész olyan módszer, amihez meg kell nyitni a szemgolyót és kivenni az egészséges szemlencsét. Ezt nem nagyon érdemes bevállalni, ha van ennél sokkal kevésbé durva megoldás az LBV kezelés formájában. Vidéken a szegedi klinika kínál Presbymax néven kezelést, ami az LBV kezeléshez hasonló elven működik, szintén sokkal kevésbé inváziv, mint egy lencseműtét. 

< Összefoglalás: Melyik lézeres szemműtét a jó választás?

A lézeres szemműtét árak és értékük meghatározása a műszaki tartalom alapján >