Gyakori kérdések

A Facebook vélemények mindig megbízhatóak a lézeres szemműtét témában?

Zömében igen. Ha sok valóban létező ember ugyanazt mondja, azt elhihetjük. Ugyanígy elhihetjük a Google értékeléseket is, hiszen annak írásához valós Google profil szükséges. Bár a klinikák marketingesei is bizonyára írogatnak a Facebookra és a Google értékelésekhez is, de érdemében nem tudják befolyásolni a sok ember által adott vélemények átlagát.

Az miért baj, ha egy klinika árengedményt ad a lézeres szemműtét árából?

Ha valóban adna, az nem lenne baj. Az árengedmények jelentős része nem valódi árengedmény. A Budai Szemészeti Klinika kezdte, majd példáját átvéve ma már a nagy klinikák is szégyenszemre felárazzák egyes termékeiket, majd árengedményt adnak belőle. Ez nyilván nem valódi árengedmény és törvénybe ütköző is. / 1996. évi LVII. törvény a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról, III. fejezet/

Ha pedig egy klinika folyamatosan árengedményt ad, mint az Optimum, akkor annak az az oka, hogy a termék valójában nem ér többet. Tehát ez se valódi árengedmény. A terméknek az az ára, annyiért adják, mert annyit ér. Csak azt érdemes nézni, hogy mennyiért kapható meg a termék, teljesen érdektelen, hogy a forgalmazó azt állítja, hogy ez amúgy kétszer ennyit ér, de most féláron kapható. Ez a lézeres szemműtét piacra ugyanígy igaz.

A kisebb klinikák nem tudnak rendes műtétet végezni, csak a három nagy: A Sasszemklinika, a Focus Medical és a St. James?

Ez így ebben a formában nem igaz. Akár a Budai szemészeti klinikának, akár az Optimumnak biztos vannak elégedett ügyfelei. Csupán arról van szó, hogy a három nagy klinikán nagyobb esély van arra, hogy jobb eredményt érnek el, mint a kicsik, ahol a tapasztalat és a műszaki színvonal alacsonyabb, mivel kisebbek. A lézeres szemműtét egyszeri vásárlás, aki nem a legjobb módszerrel kezelteti a szemét, sohasem tudja meg, hogy lehetett volna sokkal jobb eredménye is, ha modernebb klinikát és eljárást választ.

A klinikák honlapjain található információkat, állításokat nem ellenőrzi semmilyen hatóság?

Sajnos nem ellenőrzi senki. A fogyasztóvédelem, a versenyhatóság csak akkor foglalkozik egy ilyen speciális tevékenységet végző intézménnyel, ha konkrét panasz érkezik ellenük. Semmi akadálya nincs annak, hogy valaki egy ősöreg lézerrel dolgozva a legkorszerűbb kezelést hirdesse a honlapján. Sajnos erre hazánkban is van példa.

Az egyénre szabott lézeres szemműtét biztos, hogy jobb látást eredményez?

Igen, biztos. Az egyénre szabott kezelés azokat a hibákat is kiszűri, amiket a kontaktlencse, a szemüveg és a nem hullámfront vezérelt kezelés nem tud. Persze akinek nem wavefront vezérelt műtéte történik, az sose tudja meg, hogy hogy látott volna, ha egyénre szabott kezelést választ. Nem csak arról van szó, hogy a látásélesség meghaladhatja a 100%-ot, hanem arról is, hogy a látásminőség is lényegesen jobb lesz. Hivatkozás A hullámfront mérő nagyon drága Budapesten is csak három klinikának van, a Focus Medicalnak, az Optimumnak és a Sasszemklinikának.

A No-Touch, vagy Zero-Touch lézeres szemműtét jobb látást eredményez, mint a többi?

Nem. Az eljárás csak abban több, mint a sima PRK, hogy a szaruhártya legfelső rétegének eltávolítása is lézerrel történik. Az eljárás kényelmesebb, mint a PRK, de nem jobb. Az egyénre szabott FEMTO lézeres szemműtét kínál ennél jobb eredményt.

A hagyományos késes LASIK műtét valóban veszélyes?

Igen, de ez a vita már értelmét is vesztette. A FEMTO lézerek korában nincs ok arra, hogy valaki késsel végzett LASIK-ot végeztessen és bevállalja a súlyos szövődmény még oly kis esélyét is, ha van alig drágább, teljesen biztonságos megoldás a FEMTO formájában. Az orvosok dolga lenne, hogy lépjenek az eljárás betiltása érdekében, de nem teszik, aminek nyilván anyagi és lobby okai vannak, hiszen a LASIK sokkal olcsóbban kivitelezhető, mint a FEMTO.

A VISUMAX egy különálló eljárás? Ugyanaz, mint a SMILE?

A VISUMAX egy femtolézer, nem eljárás. A SMILE a Small Incision Lenticular Extraction rövidítése, a legújabb látásjavító lézeres eljárás. Annyiban függ össze a Visumax-al, hogy végzésére csak a Visumax lézer képes jelen pillanatban. Tehát a VISUMAX ugyan a legfejlettebb femtolézer, de ha nem SMILE-ra használják, akkor a dioptria eltávolítást ugyanaz az excimer lézer végzi, mint az összes többi kezelésnél, a VISUMAX csak a lebenyt készíti, igaz azt rendkívül precízen és kíméletesen. SMILE műtétet jelenleg hazánkban egyik klinika sem végez, VISUMAX-szal is csak a Focus Medical és a Sasszemklinika rendelkezik.

Melyik lézeres szemműtét a jó megoldás olvasószemüveg ellen?

Igazán kompromisszum mentes megoldás nincs.

A multifokális szemüveglencsék megszokása nagyon nehéz, gyakran lehetetlen, nem beszélve a szemüvegviselés általános kellemetlenségeiről.

A multifokális kontaktlencsék azon túl, hogy nagyon drágák, hasonló megszokási problémákkal járnak.

A szemlencsék szürkehályog műtéthez hasonló módon való cseréje a szem megnyitásával jár, sok orvos álláspontja szerint ez túl nagy beavatkozás, ha az embernek nincs szürkehályogja. Az eredmény sem garantált, a lencseműtét eredménye közel sem jósolható olyan precizitással, mint a lézeres szemműtét eredménye.

Az olvasószemüveg kezelésként hirdetett monovision lézeres szemműtét az egyik szemet közelre, a másikat távolra korrigálja, de semmit nem tesz annak érdekében, hogy a két szem által látott képet összehangolja.

Egy eljárás létezik, bár két néven, ami valódi távoli és közeli éleslátást biztosít, ez az LBV /Focus Medical/ vagy Presbymax /Sasszemklinika/ kezelés. Mindkettő ugyanazt azt az elvet takarja, az LBV a Zeiss, a Presbymax a Schwind szabadalma. A módszer lényege, hogy az egyik szemet távolra és közepes távolságra, a másikat közelre és közepes távolságra korrigálják, egy nagyon speciális formájú kezeléssel. Így a két kép képes összeolvadni, sokkal jobb látáskomfortot nyújtva, mint a monovision. Referencia Érdekes, hogy a Budai Szemészet és a Szegedi klinika, ahol még van Schwind lézer, nem kínál Presbymax kezelést, vélhetőleg azért, mert a Presbymax licenc megvásárlása nagyon drága lehet, csak a nagy klinikáknak éri meg.

Biztos, hogy az árengedménnyel kínált lézeres szemműtét rosszabb, mint a teljes árú?

Ez ebben a formában nem igaz. A szemműtét eredményét nem az ára, hanem az alkalmazott technológia, az intézmény tapasztalata és tisztessége határozza meg. Az viszont igaz, hogy az olcsóbb szinte mindig kevésbe jó, mint a drágább, árengedményt meg nem szívjóságból adnak. Az is igaz, hogy nem mindig kell a drágábbat megvásároljuk, hogy számunkra elfogadható eredményre jussunk. Ahogy minden másban, az anyagi lehetőségeink határozzák meg a vásárlási horizontot. A lézeres szemműtét vonatkozásában talán annyi különbség van a drágább termékek javára, hogy autót még cserélhetünk az életben néhányszor, szemünk nem lesz másik. Ezért talán érdemes a legjobb és a legmegbízhatóbb irányába eltérni a szokásos vásárlási szinttől.