2019 Új lézeres szemműtétek?

2019 Új lézeres szemműtétek?Milyen új eljárásokkal jelentkeztek a lézerklinikák 2019-ben, és megéri-e ezeket választani?

A lézeres szemműtét piac egyre jobban kommercializálódik. Már minden lézerklinika a legjobb, a legújabb eljárásoknak nevezi a saját műtéteit, sőt, állítólag mindenhol az ország legtapasztaltabb lézerszemészei dolgoznak. Van olyan budapesti lézerklinika, ahol csupán 5 éves szakvizsgával rendelkezik az intézetvezető főorvos, de ettől még a legtapasztaltabbnak mondja magát, ami nagyon távol áll a valóságtól. Vicces lenne ez, ha nem a szemünk világáról volna szó.

Idén tehát még inkább érdemes utána járni mi igaz és mi nem, mert a mosópor reklámok szemtelensége utat talált a magánegészségügybe, így a lézeres szemműtét piacra is. Érdekes módon ez a Fogyasztóvédelmet és az Orvosi Kamarát továbbra sem zavarja.

Eddig kevés újdonságot hozott a 2019-es év, úgy tűnik a klinikák többsége nem az év elejére időzít.

Valóban új eljárással a Sasszemklinika állt elő, ez az általuk /és csak általuk/ FEMTO SMART-nak nevezett kezelés. Attól eltekintve, hogy a névválasztás a fantázia teljes hiányáról tesz tanúbizonyságot, /már a piritóssütőm is SMART/, egy egyedülálló technikáról van szó, amit a Sasszemklinika marketingje érthetetlen módon elhallgat.

A PERAMIS nevű eszköz egy forradalmian új fejlesztés a Schwindtől. Ezzel a berendezéssel tervezik a lézeres szemműtéteket, ami olyan minimális hibák kiszűrésére is alkalmas a topográfiás és a hullámfront adatok kombinálásával, amire semmilyen más eszköz nem. Hullámfront elemző eddig is létezett, topográf is, de a PERAMIS az egyetlen, ami a két adathalmazt szintetizálva tervezi a lézeres szemműtét profilt. A PERAMIS angol nyelvű leírása itt található, kár ezt titokban tartani.

A másik nagy klinika, a Focus Medical semmi újdonsággal nem rukkolt elő eddig, mondjuk addig, amíg csak nekik van Visumax-uk, addig nem is nagyon szorulnak rá.

A kisebb budapesti klinikák közül szintén nem állt elő eddig egyik sem semmilyen újdonsággal. A St. James-ben továbbra is a Contura Vision kezelést ajánlják, ami kicsit hasonlít a Sasszemklinika FEMTO SMART-jához, azzal a lényeges különbséggel, hogy a Contura Vision nem mér hullámfront adatokat, amely nélkül valódi személyre szabott kezelést nem nagyon lehet elképzelni.

Ár-érték szempontból nehéz arról nyilatkozni, hogy a FEMTO SMART vagy PERAMIS kezelés megéri-e az árkülönbözetet. Még a nemzetközi szakirodalomban is nagyon kevés konkrét adat van az eredményekről. Azoknak érdemes ezt választani, akik elfogadják, hogy a legújabb fejlesztés egyben a legjobb is.

Akik jól látnak szemüveggel, vagy kontaktlencsével azoknak biztosan nincs szaruhártya egyenetlenségük, tehát nekik a Contura Vision biztosan nem ad semmit. Így nyilván nem éri meg az árkülönbözetet.

A Budai klinika becsületére legyen mondva, hogy idén finomított a marketingjén, már nem állítja, hogy mindenben ők a legjobbak. Új lézert, vagy eljárást nem hozott eddig, továbbra is az egész országban a legelavultabb lézerrel végzi a FEMTO kezeléseket. Állítólag ez változni fog az év folyamán, és lecserélik az első generációs minimum 15 éves femtolézerüket egy korszerűre.

Az Optimum lézeres szemműtét vonatkozásában évek óta nem kínál új eljárást. Úgy tűnik, inkább a szürke hályog sebészetre koncentrálnak, csak ők kínálnak lézeres szürke hályog műtétet, egy nagyon drága VICTUS nevű masinával. Ebből a szempontból viszont messze előbbre járnak mint a többi magánklinika, vélhetőleg a Bausch-al ápolt kiváló kapcsolataik okán.

A többi lézerklinika honlapja, szolgáltatásai változatlanok eddig.

Összefoglalva: A helyzet praktikusan ugyan az, mint 2018-ban volt. Továbbra is a minden irányú tájékozódás, szemorvosok, optometristák véleményének meghallgatása, Facebook vélemények olvasása a teendő, ha megbízató klinikán, korszerű lézeres szemműtétet szeretnénk végeztetni.

A marketingnek, ha lehet, még kevésbé hihetünk, mint eddig.