2021 Új év, régi árak a lézeres szemműtét piacon

A 2021-es év gazdasági visszaesése úgy tűnik nem kíméli a lézeres szemműtétet végző klinikákat sem. Az áremelések általában januárban történnek, ami ebben az évben eddig legalábbis elmaradt. Ennek más oka nem nagyon lehet, mint hogy a csökkenő forgalom nem teszi lehetővé a lézerklinikák számára még az infláció követő áremelést sem. Felhőtlenül örülhetnénk a változatlan áraknak a jelentős infláció ellenére, azonban ezt most egyre nagyobb óvatossággal kell kezeljük.

A szektor adatok ismeretében azt tételezhetjük fel, hogy a budapesti klinikák 30-40%-os visszaesést szenvedtek el, a vidékieknél ez az arány valószínűleg jelentősen rosszabb. Ennek viszont az a sajnálatos következménye, hogy a klinikák nagy része vélhetőleg elérte a gazdaságos üzemeltethetőség határát. A kis klinikákon az egy kezelésre eső állandó költség a recesszió miatt már magasabb lehet, mint a kezelés ára, ami egyenes út a deficithez. Ez semmiképp nem jó nekünk vásárlóknak. Bármelyik versenyző kiesése szűkíti a piacot. De van ennél nagyobb baj is.

Ha egy veszteségesség határán járó kis klinikára megyünk, a kezelési alkalmasságunkat azok az orvosok ítélik meg, akik holnapi munkája, fizetése a kezelési számtól függ. Erről írtam részletesen az orvosi munka megbízhatósága részben. A kis klinikákon nagyon nehéz helyzetbe kerülnek az orvosok ha dönteniük kell egy kockázatosabb lézeres szemműtét vállalásának ügyében. Mit nézzenek: A klinika, vagy a vevő érdekét?

Abban bízhatunk, hogy az egyértelműen ellenjavallt műtéteket ezután sem vállalják, a kisebb klinikákon sem. De vajon mit tesznek azokban az esetekben, amikor az ellenjavallat csak viszonylagos? Sajnos ezt nem tudhatjuk biztosan. Nem állítom, hogy a kis klinikák orvosai ilyen esetben nem döntenek tisztességesen. Csak azt állítom, hogy nehezebb helyzetben vannak, ha nyomja őket a gazdasági kényszer.

A nagyobb biztonság érdekében az látszik célszerűnek, ha kihasználjuk a budapesti klinikák által nyújtott ingyenes vizsgálati lehetőséget. Ilyen, a kezelés számok alapján stabil lábakon álló nagy klinika méretsorrendben a Sasszem, a Focus Medical és a St. James. Mielőtt egy kis klinika mellett döntenénk, hallgassuk meg egy nagyobb, könnyebben objektív véleményt adó klinika orvosainak véleményét is. Így elkerülhetjük, hogy egy olyan műtét esetleges szövődményeit szenvedjük el, amelyet eleve el sem kellett volna végezni. 

 Az aktuális árakat az összefoglalás oldalon találod.