Itt a legújabb lézeres szemműtét: RELEX-SMILE. Mi igaz a legendából?

A Visumax második generációs femtolézer, és valóban csodákra képes. Nagyon vékony lebenyt vág. Nem lapítja le a szaruhártyát a lebenykészítés során, hanem pontosan követi a szaruhártya domborulatát, és nem emeli a szemnyomást sem. Olyanoknak is elvégezhető a FEMTO lézeres szemműtét, akiknek eddig nem lehetett. Egyetlen más FEMTO sem képes erre. Annyira pontosan képes dolgozni, hogy a szaruhártya érzéketlen belsejéből kivágva a felesleges részt anélkül javítja meg a látást, hogy lebenyt kellene készítenie.

Az új csoda a lebeny nélküli FEMTO. Ez a RELEX-SMILE. Se lebeny, se fájdalom, és csak egy lézer dolgozik. Mi lehet ennél jobb?

Azt hihetnénk, semmi, sőt, a Zeiss marketingje ezt is állítja. Pedig nem így van. A RELEX-SMILE a látásélesség szempontjából nem nyújt többet, mint a nagyon jól bevált egyénre szabható FEMTO lézeres szemműtét.

Az, hogy a végleges látásélesség elérése valamivel hosszabb, mint a FEMTO esetén még nem lenne probléma, nem lóverseny ez. De mi értelme van egy lényegesen drágább eljárás végzésének, ha a FEMTO műtét is tökéletes eredményt hoz?

Igaz, hogy a SMILE valóban a létező legminimál-invasívabb lézeres szemműtét. Nincs lebeny, csak egy pici metszés. A szaruhártya integritása majdnem teljes, szinte mintha hozzá se nyúlt volna a sebész. Ezzel szemben a FEMTO után lebeny marad a szemen. A lebeny viszont a világon elvégzett több tízmillió FEMTO műtét tanúsága alapján jellemzően semmilyen problémát nem okoz, ha lézerrel készül és van pereme.

Akkor mi értelme a SMILE-nak?

Ha valaki nagyon extrém sportot végez, aminek kapcsán konkrétan félni kell attól, hogy a szemét mechanikai hatás éri, annak nem lehet FEMTO műtétet végezni, annak kiváló megoldás a SMILE. Valóban sokkal hamarabb lehet uszodába menni, fallabdázni, kosarazni SMILE után. Kevesebb kontrollvizsgálattal és szemcsepp használattal jár, a műtét tényleg lezajlik néhány másodperc alatt. Mégis, egy átlagos ember számára az olcsóbb és tökéletes látásélményt nyújtó valódi egyénre szabott FEMTO sokkal gazdaságosabb megoldásnak tűnik.

SMILE persze csak ott van, ahol VISUMAX van, ami jelenleg csak a Focus Medicalban található, a Sasszemklinika is ezt használja a részben ? közös tulajdonosi háttér okán. Tehát nekik van SMILE kezelésük, de ár-érték arányban pl. a Sasszemklinika második generációs aberrométerrel végzett SMART FEMTO kezelése sokkal jobb választás, de az Optimum vagy a Focus saját egyénre szabott műtéte is gazdaságosabb. A többi klinikának nincs aberrométere, tehát valódi egyénre szabott kezelést nem tudnak végezni, de még a nem egyénre szabott FEMTO is jó látást nyújt, amit a St. James, A Budai Szemészet és a győri klinika is gond nélkül elvégez.

Jó kérdés, miért vezeti be akkor mégis a Focus Medical a SMILE-t Magyarországon?

Nyilván a lehető legjobban ki akarják használni a méregdrága Visumax lézerüket. Meg azért, hogy továbbra is fenntarthassák a 30 éve ápolt leginnovatívabb klinika imázsukat. A Focus évtizedek óta mindig első az új eljárások bevezetésében, nyilván nem szeretne erről a pozícióról lemondani.

Becsületükre legyen mondva, nem állítják, hogy jobbak az eredményeik, mint az egyénre szabott FEMTO-val, csak azt, hogy ez a legújabb lézeres szemműtét technika. Ez igaz, de nem feltétlenül jobb választás annak, aki nem akar karate világbajnok lenni és ár-érték szempontból is a legjobb megoldást keresi.