Koronavírus és lézeres szemműtét

Mit hoz az ősz és a tél a lézeres szemműtét piacon?

A klinikák minden bizonnyal sokkal rosszabb anyagi helyzetben vannak, mint voltak egy éve. A lézeres szemműtétek száma két okból is biztosan csökkent: Egyrészt jelentősen romlott annak a rétegnek az anyagi helyzete, akik a klinikák célközönségét képezik. Másrészt az emberek nem szívesen mennek olyan helyekre, ahol idegenekkel találkoznak, félve a fertőzéstől. A lézeres szemműtét végzésére szakosodott klinikák túl vannak egy két hónapos kényszerszüneten is, ami biztos, hogy megcsappantotta az erőforrásaikat, és sejthetik, hogy újabb leállásra is számítaniuk kell.

Milyen változást eredményez ez a klinikák és a vevők kapcsolatában? A vevőknek általában jó az, ha az eladó eladási kényszerben van. Ez azonban lézeres szemműtét vonatkozásában nem feltétlenül van így.

Zárójelben egy kis járványmatek: Az én számításaim szerint a járvány sokkal előbb fog tetőzni, mint azt a hivatalos kommunikáció ígéri. Ez persze csak akkor igaz, ha a körülmények nem változnak, vagyis a kormány nem hoz további korlátozó intézkedéseket, mert az lapítja a görbét, késlelteti a tetőzést. Szerintem nem véletlenül kommunikálnak ők későbbi időpontot, ők már tudják, hogy fognak korlátozó intézkedéseket hozni. Pl. becsukatják a a magánklinikákat, ami duplán jó, felszabadul egy csomó vezényelhető orvos, és a potenciális találkozási pontok is csökkennek.

Mit is jelent ez nekünk, vásárlóknak?

Egyrészt érdemes minél hamarabb elvégeztetni a műtétet, ha az elkövetkező félév során szeretnénk, még mielőtt esetleg bezárnak a lézerklinikák. PRK szempontjából amúgy is az őszi-téli időszak az ideális, a FEMTO műtét szempontjából mindegy. Attól nem kell tartanunk, hogy a kontrollokat nem fogják tudni elvégezni, azt sürgősségi ellátás keretében meg tudják oldani, ahogy a múltkori lezárásnál is ezt kommunikálták.

Másrészt mivel a klinikák valószínűleg nem állnak jól anyagilag, szeretnének minél többet operálni. Minél kisebb egy klinika, annál hamarabb kerül csődveszélybe, hiszen az állandó jellegű költségei alig csökkennek a műtéti szám csökkenésével. Ez nem jó hír, mivel félő, hogy azt is elvállalják, akit békeidőben nem tennének. Érdemes erről elolvasni ezt a részt. Ha biztosra akarunk menni, érdemes akár több klinikára is elmenni, pláne, hogy a vizsgálat ingyenes. Persze akárhova megy az ember, az hordoz némi fertőzési kockázatot, de speciel a magánegészségügyi intézmények iszonyúan vigyáznak magukra és a pácienseikre, mert ez elemi érdekük, és orvosok lévén tudják is mire kell figyelni.

Érdemes elolvasni, mit ajánlanak a lézerklinikák a Covid fertőzés vonatkozásában. A skála széles, a semmilyen extra ajánlattól a díjmentes PCR gyorstesztig terjed. Azokon a helyeken, ahol alaposan szűrnek, jóval nagyobb biztonságban vagyunk, mint akár a közértben, vagy a buszon.

Összefoglalva: Ha lézeres szemműtét végeztetésében gondolkozunk, érdemes minél előbb nekiindulni. Valamelyik nagy klinikát érdemes felkeresni, ahol ajánlanak valamilyen szűrést a műtét mellé. Ha időnk engedi, akár két helyre is érdemes elmenni, hogy biztosak lehessünk abban, nem a gazdasági kényszer viszi rá a klinikákat, hogy elvállalják a műtétünket.