A lézeres szemműtét ára külföldön

Hol érdemes elvégeztetni a lézeres szemműtétet?

A lézeres szemműtét ára külföldönA lézeres szemműtét a művelt nyugaton szintén elterjedt beavatkozás. Érdekes módon az egyes lézeres szemműtét típusok nem azonos arányban szerepelnek a különböző országokban. Vannak olyan helyek ahol a hagyományos lézeres szemműtét, a PRK megtartotta előkelő helyét, ilyen pl. Olaszország.

Van, ahol szinte kizárólagosan lebenyes típusú lézeres szemműtétre kerül sor, ilyen pl. az USA.

Az USA-ban nagyon sokáig tartotta magát a hagyományos LASIK, hiszen olcsó mechanikus keratomot viszonylag olcsón lehet beszerezni.

A keleti régiókban, Oroszországban Fjodorov professzor munkásságának köszönhetően nagyon régen ismert a műtéti látásjavítás, vélhetőleg a hagyományokra alapozva itt is elterjedt a lézeres szemműtét, talán jobban is, mint azt a jövedelmi viszonyok indokolnák.
A lézeres szemműtét árat meghatározó tényezőket külföldön is azokra a kategóriákra bonthatjuk, mint ami a hazai ár szempontjából meghatározó.

Az első csoportba a műszaki berendezések tartoznak, amelyeknek az ára praktikusan az egész világon egyforma. A világ komoly klinikái néhány nagy gyártó berendezéseit használják jellemzően. A lézeres szemműtét végzésére alkalmas femto és excimer lézerek ebben a csoportban alig különböznek egymástól, az ár is nagyjából egyforma. Mivel a kereskedelem globális, így a regionális árak sem térhetnek el egymástól jelentősen, egyébként a szürke export-import nagyon gyorsan kiépülne. Az lézerek ára tehát Dallastól Hanoi-ig nagyjából egyforma.

Vannak ugyan olcsó regionális gyártási próbálkozások elsősorban a Távol-Keleten, de ezek a lézerek minősében, megbízhatóságban messze elmaradnak a vezető gyártók lézerei mögött, az alacsony ár az egyetlen előnyük. De mivel a lézeres szemműtét nagyon szenzitív tevékenység, a klinikák még a szegényebb országokban is a nagy gyártók akár használt lézereinek megvásárlása mellett döntenek.
Tehát a berendezések ára a nemzetközi piaci árakat nem befolyásolja érdemében.

A második tényező a lézeres szemműtétet végző orvosok, asszisztensek bére, annak járulékai. Igazából ez az a tényező, ami a világ különböző pontjain tapasztalható ár különbségekért felelős.

Egy amerikai orvos bére, járulékai, kötelező biztosításai akár egy nagyságrenddel meghaladják a vietnámi vagy indiai kollega otthon elérhető bérét.

Egy harmadik csoportot is alkothatunk, ahova azokat a költségeket, díjakat tesszük, amelyek hatnak a lézeres szemműtét árára, de nem bírnak az első két tényező fontosságával.

Ilyenek a műtét végzéséhez szükséges ingatlanok ára, a segédanyagok árai, a kisegítő személyzet bére, az energia ára és nyilván még néhány kevésbé fontos tényező.

Mindez azt eredményezi, hogy az egyes régiók átlagos ára között akár 2-3 szoros különbséget találhatunk.

Érdemes-e tehát külföldre indulnunk egy alacsonyabb ár reményében a lézeres szemműtét elvégzésére?

Nyugat felé szinte biztosan nem. Kelet fele indulva azt tapasztalhatjuk, hogy az orosz árak alig maradnak alatta a hazainak. A Távol-Kelet talán csak azoknak jön szóba, akik amúgy is jelentős időt töltenek ott és módjuk van tájékozódni az alacsony ár mögött lévő lézerkezelés műszaki tartalom vonatkozásban. Az USA-ban találni valamivel a magyar árak alatt működő intézményt, de ott minden bizonnyal a régebbi típusú lézeres szemműtét az alkalmazott eljárás, a hagyományos LASIK.

Összességében abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Magyarországon elérhető lézeres technológia semmivel sem rosszabb, mint a nyugati, az ára viszont kedvezőbb. Annyira így van ez, hogy a nagy klinikák fenntartanak idegen nyelvű site-okat is, hirdetnek külföldön. Ugyan azt nem tudhatjuk, ebből mennyi jövedelmük származik, de nyilván nem fordítanának energiát a lézeres szemműtét külföldi reklámozására, ha nem térülne meg.