A lézeres szemműtét és az infláció

A magyar lézerklinikák furcsa módon nem emelték az áraikat jelentősen az elmúlt évek során. Pedig a lézeres szemműtéthez szükséges vizsgálóeszközök, lézerek, fogyó anyagok mind Euróban fizetendők, az Euro-Forint árfolyam változása közvetlen önköltség emelő hatású a lézerklinikák számára. Mégis, csak az elmúlt 5 évben az Euro árfolyama minimum 5x annyival emelkedett, mint a lézeres szemműtét ára. A lézerklinikák nem mentek utána áraikban az árfolyam emelkedésnek.

Ennek leginkább az volt az oka, hogy a piacon az ár-marketing volt az uralkodó marketing forma, annak ellenére, hogy a klinikák jelentős termékfejlesztést végeztek az elmúlt 10 évben. A nagy klinikák, a Sasszem, a Focus Medical és a St. James mellett a kisebbek, a Budai szemészet és a soproni klinika is új lézereket vásároltak, sok helyen bevezették a világviszonylatban is abszolút korszerűnek számító egyénre szabott kezeléseket. A fejlesztésekből az Optimum, illetve a többi vidéki klinika maradt ki, nekik nem is maradt más lehetőségük, mint az ár-marketing. Azok a klinikák is, akik valóban sokat áldoztak a termékfejlesztésre, a Focus Medical kivételével mégis az ár marketinget választották. / A Focus Medical a Visumax megvásárlásával annyira korszerű terméket hozott be, hogy megengedhette magának, hogy ezt hangsúlyozza./

Az akciók hirdetése a klinikák érdekeivel ellentétes, mégis ezt tették eddig, valószínűleg azért, mert a termékfejlesztés egy lézeres szemműtét esetében koránt sem magyarázható el olyan egyszerűen, mint egy mobiltelefon esetén. Az, hogy egy mobilban nagyobb kamera van, gyorsabb proci, az egyértelmű. Hogy mi a csudát jelent a magasabb rendű aberráció kezelése aberrométerrel és azt hogy kell jól csinálni, na azt sokkal nehezebb elmagyarázni. Azt, hogy most akciós a lézeres szemműtét, azt mindenki érti.

A jelenlegi inflációs nyomás mellett ez a módszer valószínűleg már nem tartható sokáig, már nem csak a hardware oldal ára emelkedik sebesen a lézerklinikák számára, hanem az emberi munkaerő ára is, az orvos béremelés nyilván előbb-utóbb begyűrűzik a magánszektorba, így a lézeres szemműtét piacra is

Az orvosok állami szektorban bekövetkezett már réges-rég esedékes bérrendezése drasztikusan megemelte az orvosok bérigényét, így a magyar lézerklinikák is közelíteni kénytelenek áraikat a nyugati árakhoz, amelyek még mindig lényegesen magasabbak, mint az itthoniak.

Fentiek tükrében azt prognosztizálhatjuk, hogy a lézeres szemműtét ára az elkövetkező időszakban jelentősen emelkedni fog, mivel a lézerklinikák nem tehetnek mást, ha csak nem szeretnének előbb-utóbb veszteségre dolgozni.

A műtétek ára az egyéb eszközök, szemüveg, kontaktlencse árakkal összehasonlítva még mindig nagyon gazdaságossá teszik a műtét elvégeztetését, akár jóval magasabb áron is. A klinikák általában 5 éves megtérülésről beszélnek, ami ha nem is teljesen fedi a valóságot minden esetben, de a hosszú távú, pl. 10 éves megtérülés biztosan valóságos, nem beszélve a Wow faktorról, amit a műtét utáni éleslátás hozhat.