Lézeres szemműtét és a koronavírus

Mennyire vagyunk biztonságban a lézerklinikákon?

A budapesti és a vidéki lézerklinikák /az egy győri klinika kivételével/ nagyon komolyan vették a korlátozó intézkedéseket. Teljesen beszüntették a lézeres műtétek végzését, hiszen ezek valóban nem sürgősségi beavatkozások. A vizsgálatok végzését ugyanez okból nem vállalták, ami szintén korrekt. A kontroll vizsgálatokra telefonos konzultációt ajánlottak, de a sürgős eseteiket ellátták, tartottak ügyeletet.

Joggal bízhattunk benne, hogy ez a hozzáállás nem változik akkor sem, amikor mind a vizsgálatok, mind a műtétek elvégezhetővé válnak. Nem is kell csalódnunk, minden klinika nagyon komoly ellenőrzést vezetett be, folyamatosan fertőtlenít, tesztel, távolságot tart, már ha hihetünk a honlapjaikon leírtaknak.

Ez esetben azt gondolom, teljes egészében hihetünk. Nagyon nem hiányzik nekik az, hogy bármelyikük sajtóhírré váljon, mint az a klinika, amely a koronavírus terjesztésében szerepet játszott. Ezért valóban minden bizonnyal meg is tesznek mindent a paciensek és a saját biztonságuk érdekében. De vajon elégséges-e ez, nyugodtan elmehetünk vizsgálatra, műtétre egy koronavírus szempontból felkészült klinikára?

Azt még nem tudjuk, melyik klinika milyen tesztet végez, majd ez kiderül a fórum hozzászólásokból, Facebook bejegyzésekből. Azok, akik vírus kimutatást /PCR tesztet/ végeznek, vagyis olyat, amit a torokból, garatból vesznek, 100 %-os biztonságot nyújtanak. Ahol ellenanyag gyorstesztet csinálnak, ott csak azt tudják megmondani, hogy valaki átesett-e már a koronavírus fertőzésen. Aki nem esett át, arról nem tudják, hogy jelenleg fertőző-e. Teszt szempontjából tehát csak a törökból vett PCR-nak van értelme, az ujjbegyből vett ellenanyagnak nincs. PCR tesztet végző klinikára tehát nyugodtan mehetünk. De ennek ellenére, még azokon a magánklinikákon is biztonságban érezhetjük magunkat, ahol nem PCR tesztet végeznek.

Ugyanis ma Magyarországon úgy tűnik elég kicsi az átfertőzöttségi arány, nagyon kevés olyan ember mászkál az utcán, akinek koronavírus van a torkában. Az új fertőzöttek jellemzően un. fertőző gócokból származnak, idősotthokból, az egészségügyi ellátó rendszerből.

Tehát egy olyan helyen, ahol garantáltan betartatják a két méteres távolságot, kötelező a maszkviselés, gyakran fertőtlenítik az összes felületet, szűrik a saját dolgozóikat, mindenkit kikérdeznek a bejáratnál, ott koronavírus fertőzést kapni elég nehéz, pláne a TESCO-hoz, vagy a buszhoz képest. Valószínűleg egy jól szervezett magánklinikán nagyobb biztonságban vagyunk fertőzés ügyben, mint bárhol máshol, a saját nappalinkat kivéve.

Ha lesznek hiteles információk a klinikák tesztelési módszereiről, akkor frissítem az anyagot.