Lézeres szemműtét helyett szemcsepp? Mire /nem/ jó a CleanVision?

Az internet tele van csodálatos gyógyulást ígérő készítményekkel. Hajnövesztők, potencianövelők és minden betegség ellen hatásos gyógyszerek kaphatóak hatalmas mennyiségben.  Sajnos úgy tűnik van is erre kereslet, hiszen egyébként nem működnének ezek az oldalak. 

Teljesen új jelenség azonban, hogy a csalók működő intézmények körüli botrány keltésével igyekeznek fórumot találni a hamis gyógyszerekkel kapcsolatos híreknek.  

A Budai Szemészeti Központ működésével kapcsolatban vannak dolgok, amelyek erősen kifogásolhatóak, de abban biztosak lehetünk, hogy semmi közük a Cleanvision szemcsepp körül kavart botrányhoz.

Kezdők részére: A napi.hu cikke idézi az a hírt, amely szerint a Budai Szemészeti Központban "az esetek 86 százalékában azért végeztek szemműtétet, hogy minél több pénzt csaljanak ki az emberekből”

A klinika vezetői az állítás szerint megtiltják az orvosoknak, hogy a Cleanvision szemcseppel kezeljék a betegeket, ami az esetek 86 %-ban feleslegessé tenné a lézeres szemműtét végzését.

Ez az állítás, a hozzá csatolt magyarázat teljesen valótlan, tudománytalan és értelmetlen.

Valótlan: Azok az orvosok, akik állítólag tiltakozó levelet írtak a Budai Szemészet vezetőségének sohasem dolgoztak a Budai Szemészeten, ahogy ezt a Budai Szemészet honlapja is állítja.

Tudománytalan: olyan szemcsepp, amellyel a fénytörési hibák, vagy a szürkehályog javítható lenne soha nem létezett, a világon sehol nem ismernek ilyet, elvileg sem képzelhető el ilyen a lézeres szemműtét végzését helyettesítő készítmény.

Értelmetlen: A Budai Szemészet, ha birtokában lenne egy ilyen készítménynek, akkor saját maga árulná, hiszen csak Magyarországon szerény becslés szerint is 3-4 millió embernek értékesíthetné. Kevés olyan szemüveges van, aki ne lenne hajlandó szemcseppel megszüntetni a fénytörési hibáját, lézeres szemműtét helyett.  

A Budai Szemészet ebben a kérdésben teljesen ártatlan. 

A Cleanvision csak arra jó, hogy hiszékeny embereket becsapjon, másra nem.

Miért nem létezhet elvileg sem olyan szemcsepp, amivel a szem fénytörési hibái megszüntethetőek és a lézeres szemműtét helyettesíthető velük?

A fénytörési hibák oka jellemzően a szem hossztengelyének változása, illetve a szaruhártya nem megfelelő mértékű fénytörése. Ahhoz, hogy ezt korrigálják, egy nagyon pontos szaruhártya térkép alapján pontról pontra kell megváltoztatni a fénytörést, pontonként gyakran különböző mértékben. 

 A fénytörési hibák oka jellemzően a szem hossztengelyének változása, illetve a szaruhártya nem megfelelő mértékű fénytörése.

A mai modern lézerek a lézeres szemműtét során pontosan ezt teszik, részben még a régiek is.  Egy szemcsepp, ami a szaruhártya minden pontját egyszerre éri, elvileg sem tudná pontonként különböző mértékben változtatni a fénytörést.  Már pedig ez elengedhetetlen a fénytörési hibák korrekciójához.