Lézeres szemműtét: Megéri az árát? 

A lézeres szemműtét ára viszonylag magas, ha az átlagos magyar nettó fizetéshez hasonlítjuk. A lézeres szemműtét tehát drága beavatkozás, különösen ha azt vizsgáljuk, mennyi pénzt kell egyszerre, vagy akár részletre kifizetnünk annak érdekében, hogy egy életre megszabaduljunk a szemüveg, vagy a kontaktlencse viselés hátrányaitól és költségeitől. Ha a legkorszerűbb lézeres szemműtétek valamelyikéből akarunk választani valamelyik nagyobb budapesti klinikán, akkor nagyságrendileg fél millió Forint az ár. Ez az összeg 220 ezer Forintos átlagos magyar nettó fizetés mellett hatalmasnak tűnik. 

Tanultuk annak idején, hogy a vásárlások az esetek döntő többségében érzelmi döntésen alapulnak, csak ha a döntés már megszületett, akkor keresünk hozzá racionális magyarázatot. Nincs ez másképp a lézeres szemműtét árának vizsgálatakor sem. Ha szeretnénk, ha vágyunk a szemüveg vagy kontaktlencse nélküli élet kényelmére, akkor a döntés érzelmi alapon megszületik, majd racionalizáljuk. Ne vizsgáljuk most az érzelmi döntés hátterét, ne foglalkozzunk azzal, hogy a mit várunk a lézeres szemműtéttől, kényelmet, esztétikai előnyt, könnyebb munkavégzést vagy bármi mást. Nézzük milyen érveket használunk a viszonylag magas ár kifizetésének racionalizálására és mi ezeknek a valóságtartalma? 

Az egyik tipikus racionális érv a megtérülés: A lézeres szemműtét végzésére szakosodott klinikák honlapjain számos kalkulátort találhatunk, amely megmutatja, hogy hány év alatt térül meg a beavatkozás ára, ha az átlagos szemüveg, vagy kontaktlencse költségeket nézzük. De valóban megtérül.

Hosszú távon feltétlenül. A kalkulátorok általában a szemüveg, vagy kontaktlencse költségeket nézik, de nem számolnak a tartalék szemüveg, a dioptriás napszemüveg árával, főleg nem azzal, ha elveszítjük, eltörjük őket, pedig az is megtörténik. Tehát pénzügyi szempontból teljesen indokolható és racionális döntés a lézeres szemműtét választása a szemüveggel, vagy a kontaktlencsével szemben. 

Hogy kicsit konkrétabb legyek, a Pénzcentrum.hu megvizsgálta, hogy az 527 000 Ft-os iPhone drágának, vagy olcsónak tekinthető. Feltételezték, hogy egy iPhone 3 évig „bírja”. Kiszámolták, hogy három évre lebontva milyen költséget jelent 527 000 Ft kifizetése, összehasonlítva a szokásos egyéb költségeinkkel. Meglepő eredményre jutottak. 

Cigarettára, kávéra naponta többet költünk, mint egy iPhone vagy egy lézeres szemműtét három évre /3x365 napra/ elosztott ára. Ráadásul három év múlva nem kell lecseréljük a szemműtétünket, tehát az „amortizációs időszak” sokkal hosszabb. 

Ha így tekintjük, valóban nem drága a lézeres szemműtét.

Lézeres szemműtét: Megéri az árát?