Lézeres szemműtét, régi és új lézerek

Lézeres szemműtét, régi és új lézerekA lézeres szemműtét eredménye szempontjából mennyire fontos az, hogy minél modernebb lézerrel történjen a beavatkozás?

Biztos, hogy az új szemészeti lézerek jobb eredményt adnak, mint a régiek?

A lézeres szemműtét talán a leggyakrabban végzett sebészeti beavatkozás a világon. Naponta emberek ezrei esnek át a kezelésen, ma már jobbára FEMTOLASIK technikával.

A szolgáltatók szinte kizárólag magánintézmények, piaci versenyben állnak egymással.

Ahogy a gazdaság más területein is, a piaci verseny kikényszeríti a szolgáltatás színvonalának folyamatos javítását, egyre jobb tárgyi és személyi feltételek biztosítását. A piac szereplői akkor veszik meg az új lézereket, ha azok valóban jobb eredmények elérésére képesek és így piaci előnyhöz juttatják a szolgáltatót.

A magánklinikák nagyon meggondolják beszerzéseiket hiszen itt százmillióst tételekről van szó, igyekeznek a legjobb lézert kiválasztani anyagi lehetőségeik mentén.

Mivel a kereslet adott, a lézergyártók nagyon törik magukat, hogy ezen a fejlődő, bővülő piacon minél jobb helyet foglaljanak el, azt pedig nem tudják máshogy elérni, mint egyre jobb lézerekkel. 

Tehát levonhatjuk a következtetést: Az új lézerek jobbak kell legyenek, mint a régiek, azért ruházott beléjük jelentős összeget a magánklinika, mert jobb eredményeket akar elérni a versenyelőny érdekében. Vannak olyan klinikák is, amelyek nem ezt az utat járják, de erről már írtam máshol.

A piaci versenyből egyértelműen profitálhat a vevő. A jól működő piac kikényszeríti a paciensek előnyét szolgáló technikai fejlődést minden területen, így a lézeres szemműtét piacán is.

Miben nyilvánul meg a különbség egy régi és egy új lézer között:

Nézzünk két Schwind lézert, mert ebből található mindkét fajta hazánkban.

Hasonlítsunk össze két lézert, mondjuk a Nyíregyházán jelenleg is működő Schwind K eratom lézert egy új Schwind Amaris lézerrel, amely Szegeden és a Sasszemklinkán működik. A két lézer kifejlesztése között nagyjából 20 év telt el.

A nyíregyházi egy ún. broad beam ipari lézer, ami azt jelenti, hogy egy széles lézernyalábbal végzi a kezelést, míg a szegedi és a pesti lézer egy orvosi flying spot lézer. A broad beam lézernyaláb több mint 10x vastagabb, ami nyilván kevésbé teszi lehetővé a finom eltérések javítását a lézeres szemműtét során. Ezért a szaruhártya felszíne a broad beam szemműtét után lépcsőzetes, a flying spot lézeres szemműtét után sima. Ennek köszönhetően a széles nyalábú lézer után jellemző erős káprázás nagyon ritka a flying spot lézerkezelés után.

A nyíregyházi lézer 20 Hz-es frekvencián működik, míg a másik kettő 25x gyorsabban, 500 Hz-en.

Talán még fontosabb különbség, hogy a nyíregyházi lézer nyalábja nem követi a szemet, ha a szem jelentősen elmozdul, a kezelés megáll. A szegedi és a Sasszemklinika lézere a szem minden irányú elmozdulását követi, a beteg ha elmozdítja a szemét, a lézersugár utána megy. Az új lézerek pontosan oda lőnek, ahova kell, a régi „nagyjából” oda.

Ahogy a példa is mutatja, a piaci igény szülte fejlődés a lézerek esetében is ugyanolyan gyors, mint a mobiltelefonok, számítógépek esetében. Hasonlítsunk össze egy húsz éves kis Ericsson, vagy Nokia telefont egy tízes iPhone-al és fogalmunk lehet, miért érdemes a legújabb lézert választani.