A lézeres szemműtét végzésére specializálódott klinikák új irányt vettek

Az új cash-cow az általános szemészeti ellátás, magánrendelői, magánklinikai körülmények között.

15-20 évvel ez előtt a lézeres szemműtét végző klinikák igazi specialisták voltak. Minden erejüket arra fordították, hogy a lehető legkorszerűbb gépeket, eljárásokat hozzák be az országba. 2021-ben ez e tendencia megváltozott, és ez nem biztos, hogy jó nekünk fogyasztóknak.

Egy adott egészségügyi problémával az ember vagy egyenesen a specialistához, vagy ha nem tudja ki az illetékes, akkor általános orvoshoz fordul.

Akik nem látnak élesen ugyanígy választaniuk kell, milyen típusú klinikához forduljanak végleges megoldás érdekében.

Amikor még csak a Sasszemklinika és a Focus Medical létezett a magyar piacon, könnyű volt a döntés. 

A Sasszemklinkára azok mentek, akik olyan helyet kerestek, amelyik kizárólag lézeres szemműtét végzésével foglalkozik, de abban a leggyakorlottabb.

Aki olyan magánklinikát keresett, ahol a szemészet több területével is foglalkoztak, az a Focus Medicalhoz fordult, ott széles spektrumban kaphatott ellátást. A szemészeti magánellátás 25 éve még nagyon szűk piac volt, hiszen paraszolvenciáért kitűnő ellátást lehetett vásárolni a magánegészségügyi ár töredékéért.

Úgy tűnik, akkortájt a specialista modell volt sikeresebb, a Sasszemklinika jelentősen megelőzte a Focus Medicalt. Az újonnan megjelenő klinikák nem véletlenül eleinte szintén a specialista irányvonalat követték. Indulásukkor az Optimum, a St. James is elsősorban a lézeres szemműtétek végzésére koncentrált, annak idején korszerűnek számító lézereket vettek. Az utolsónak befutó Budai Szemészet is kifejezetten specialistaként indult, bár a lézerei igencsak korszerűtlenek voltak. 

Ahogy telt az idő, a Saszemklinika volt az egyetlen, aki megmaradt az eredeti elképzelésnél, abszolút specialista maradt, minden erőforrásával a lézeres szemműtéthez szükséges legkorszerűbb berendezések beszerzésére koncentrált. A többieknek valószínűleg nem jutott elegendő lézeres paciens, vagy nagyon okosak voltak, ezért nyitottak az általános szemészet irányába is, és igyekeztek minél nagyobb szeletet kihasítani a szürkehályog piacból is. A Sasszemklinika kihagyta ezt a lehetőséget, pedig piacvezető klinikaként bőven lett volna lehetősége általános szemészeti ellátást is nyújtani, spektrumot bővíteni.

Az állami egészségügy forráshiánya és a COVID válság kifejezetten jót tett azoknak a klinikáknak, akik időben felszálltak a hajóra, és az általános szemészetet célozták. Az igény a magánellátásra hatalmasat emelkedett. Erőforrásaikat az általános szemészeti paciensek ellátásra fordították, lézerparkjukat nem bővítették. Az Optimum, a St. James és az összes vidéki klinika olyan lézerekkel dolgoznak, amelyek 20 éve számítottak korszerűnek. A lézeres piacról fejlesztés hiányában előbb-utóbb teljesen kiszorultak volna. Nekik hatalmas áldás volt az újonnan megjelenő tömeges általános szemészeti pacientúra. A Budai Szemészet volt a legügyesebb, Ő az egyetlen, amelyik nem csak hatalmasat mozdult az általános szemészet irányába, de még a lézerei minőségén is tudott javítani.

Mára tehát az a lézeres szemműtét piac, ahol 20 éve még komoly verseny folyt a paciensekért jelentősen átalakult. Az egyetlen Sasszemklinika az, aki minden erőforrását ennek szenteli, a többi klinika elmozdult az általános szemészet és a szürkehályog műtétek irányába. Nem szereztek be új lézereket, vizsgáló berendezéseket. Így a lézeres szemműtét piacon a verseny némiképp korlátozódott, ami nekünk fogyasztóknak nem előnyös.

Vegyük észre azonban, hogy a Sasszemklinika viszonylagos kiemelt helyzete csak a lézeres szemműtét piacon van meg. Lézeres szemműtétet viszont nagyságrendekkel kevesebben vesznek igénybe, mint általános szemészeti ellátást. Így a többi klinika, amelyek mind az általános szemészet irányába mozdultak, hatalmas piacon mozoghat. Ha ehhez még előbb-utóbb az elkerülhetetlen magánbiztosítás is hozzájárul, akkor ezek a klinikák igen jól járnak. Ami persze arra fog vezetni, hogy tovább szűkül a lézeres szemműtétre fordítandó erőforrás és a többi klinika még jobban lemarad a Sasszemklinika technikájától, viszont biztos, hogy pénzügyileg jobban járnak. És mint tudjuk, a vállalkozások célja nem a minél több lézeres műtét, vagy a minél több műlencse beültetés, hanem a profit maximalizálása.

És az ár, a lézeres szemműtét ára hogy változik ennek hatására?

Az ár is nyilván kétpólusúvá válik. A Sasszemklinika prémium áron kínálhatja az egyetlen specialista státusszal járó termékeit, mivel valódi műszaki és szakmai tartalmat tud mögé tenni. A többi kisebb klinika viszont közel sem költve annyit a lézeres szemműtét eszközparkjának fejlesztésére olcsón kínálhatja a régi technológiát és a kevesebb tapasztalatot.