Melyik FEMTO lézeres szemműtét a legjobb választás?

Minden budapesti lézerklinika előállt egy fantázianévvel a saját FEMTO műtétére. Nézzük, mit tudnak ezek a lézeres szemműtétek!

Minden FEMTO műtét védőlebeny alatt végzett, két lézeres, biztonságos kezelés. Ebben alig van különbség a kínált eljárások között.

A skála egyik végén a Budai Szemészet által kínált Z Femto 7D lézeres szemműtét. A skála másik végén a Focus Medical Visumax lézeres szemműtétje, utóbbi nem való ebbe az összehasonlításba, mivel az már egy következő generációs FEMTO lézerrel történik, az ára is magasabb.

A vizsgált lézeres szemműtétek tehát a Z Femto 7 D, a Contura vision Femto, a Femto Smart a Zyoptic Elite és most legújabban a CrystalFemto. Nézzük meg, valójában melyik az amelyik bármilyen hozzáadott értékkel bír az egyszerű dioptria és cylinder érték megszüntetésére alkalmas alap FEMTO kezelésen felül.

Ezek a femto műtétek mind alkalmasak arra, hogy az alapvető fénytörési hibákat, a rövidlátást, a távollátást és az asztigmiát meg tudják szüntetni. Mindegyik megszabadít a szemüvegtől, kontaktlencsétől. A műtét után olyan élesen lát az ember, mint előzőleg szemüvegben, vagy kontaktlencsében, de annál nem jobban.

A sorban az első két versenyző a Budai Szemészet Z Femto 7 D kezelése és a St. James Contura vision FEMTO-ja. Itt már valódi hozzáadott értéket kapunk.

Mi is lehet ez a hozzáadott érték, ha már a dioptria és a cylinder értékek megszüntetésre kerültek?

Hozzáadott érték a látás minőségének javítása, illetve a szemüveges és kontaktlencsés látásnál élesebb látás elérése lehet. A látás minőségének javítása alatt a káprázás, a fényudvar látás, a szürkületi látásprobléma csökkenése, illetve megszűnése értendő.

Ahhoz, hogy a látás élességét és minőségét tovább javítsuk, az kell, hogy valamilyen műszerrel feltérképezzük a szem apró egyenetlenségeit, az ún. magasabb rendű fénytörési hibákat. Erre a hullámfront mérő, vagy aberrométer az alkalmas eszköz.

Érdekes módon sem a Budai Szemészet sem a St. James klinika nem hullámfront mérőt, hanem ennél egy olcsóbb eszközt, egy nagyon jó minőségű topográfot állított csatasorba. Mivel tudjuk, hogy a magasabb rendű fénytörési hibák java része a szaruhártyán található, így a Z Femto 7 D és a Contura FEMTO eljárás majdnem olyan jó eredményt elérésére képes, mint a többi klinika valódia aberrométeren alapuló lézeres szemműtétje.

Az Optimum Zyoptic Elite kezelése már valódi, első generációs aberrométerrel történő szemműtét. Ez már tekintetbe veszi az egész szem összes magasabb rendű fénytörési hibáját és alkalmas a látás minőségének javítására és a szemüveges látásélességnél jobb éleslátás elérésére. A műtétet az Optimum hagyományos LASIK formájában is végzi, ha hozzájuk fordulunk ne ezt, hanem a sokkal biztonságosabb femto megoldást kérjük. Érdekes módon az Optimum ezt a lehetőséget alig említi a honlapján, ennek okát nem ismerjük. Az Optimum jóval kisebb ugyan, mint a Focus, vagy a Sasszemklinika, de ugyanakkor neki is közel 20 éves tapasztalata van. Amikor akció van, kedvező áron elérhető a Zyoptic Elite kezelés jó választás lehet.

A Focus Medical CrystalFEMTO kezelése szintén első generációs aberrometriás mérésen alapuló eljárás. Semmivel sem jobb, mint az Optimum által kínált módszer. Megszabadít a szemüvegtől, a magasabb rendű fénytörési hibáktól, mind látásminőség javulás, mint a 100% feletti éleslátás elérésére képes. Árazása alapján úgy tűnik, a Focus Medical a fiatalokat célozza meg vele. Nagy érték az amúgy prémium szegmensben dolgozó Focus Medical több évtizedes tapasztalata. A CrystalFEMTO válsztásával prémium klinikán kaphatunk olcsó, korszerű és megbízható kényelmes eljárást.

Az legújabb módszer a Sasszemklinika FEMTO SMART kezelése. Alapelvét tekintve nem különbözik az Optimum és a Focus aberrométeres eljárásától. A különbség az, hogy a műtétek tervezését már egy második generációs aberrométer, az ún. Peramis végzi, ami az elődeinél lényegesen jobb felbontást és ennek következményeként még tökéletesebb éleslátást és látásélményt ígér. Előnye még, hogy a PERAMIS a topográfiás mérést is elvégzi és e két mérést felhasználva, a fejlettebb tervező algoritmus pontosabban tudja az optimális eredményt biztosítani.

Fentiek alapján a bármelyik kezelést is választjuk, a dioptria és cylinder hiba biztosan megszüntetésre kerül. Technikailag a Sasszemklinika FEMTO SMART kezelése a legjobb módszer, de a a Budai Szemészet, a St. James, az Optimum és a Focus Medical FEMTO műtétei is nagyon nagy biztonsággal végzett, eredményes eljárások.

Ha anyagi lehetőségünk megengedi, a femto következő generációját, a Visumaxot is választhatjuk, bár ott a jelentősen drágább ár abból adódik, hogy a Zeiss egyedül van a piacon a második generációs femtolézerével. A Zeiss nyilván prémium áron adja a lézerét, így ár-érték arányban a hagyományos femto jobb választásnak tűnik, mint a Visumax.

A vidéki klinikákon a közelmúltban bezárt, majd új néven újra nyitott győrit kivéve nincs olyan topográf, vagy aberrométer, amelyiket korszerű egyénre szabott kezelésekre lehetne használni. A vidéki helyzetből adódó alacsony kezelés szám olyan hátrányt jelent a legjobb vidéki klinikáknak is, amely nem teszi lehetővé a legkorszerűbb módszerek adaptálását.