Milyen a hosszú távú elégedettség lézeres szemműtét után?

Jól ismert tény, hogy a lézeres szemműtéten átesett populáció nagyon elégedett a beavatkozás eredményével műtétet követően. Egyének, klinikák számtalan videót osztanak meg széles mosolyú emberekről. Tele van ezekkel a Facebook.

De vajon mi a helyzet hosszú távon? Mennyire elégedettek döntésükkel, hosszú távú eredményükkel azok, akik 10-20-30 éve estek át a lézeres szemműtéten?

Sajnos ezzel kapcsolatban hiteles magyar adatot nem találtam, a lézeres szemműtét végzésére specializálódott klinikák felmérései nem publikusak, ha egyáltalán végeztek ilyet. Néhány közlemény fellelhető a hazai szemészeti konferenciák anyagai között, de ezek semmiképp nem tekinthetőek ellenőrzött adatnak.

Külföldön viszont bőven találhatunk ellenőrzött tudományos publikációkat. 

Néhány gondolatot előre bocsájtanék mielőtt rátérek az eredményekre.

A 10-20-30 évvel ez előtt végzett műtétek hosszú távú eredményei azon eljárások eredményei, amit 10-20-30 éve végeztek. Ehhez képest a jelenlegi lézeres szemműtét eljárások biztosan nem rosszabbak, így a jelenleg várható elégedettségi mutatók biztosan nem lesznek rosszabbak, mint a régi műtétek eredményei.

A valós helyzet jobb, mint amit a szubjektív elégedettségi mutatók jeleznek. A szubjektív elégedettségi mutatókat biztosan lerontja az a faktor, hogy az átlagos lézeres szemműtét vevő nem tesz különbséget a között, hogy a műtét nem megfelelő eredménye következtében van panasza, vagy a panasza teljesen független a műtéttől, csak a lézeres szemműtétet követően jelent meg.

A műtéti eljárások között 20 és 30 éve még nem szerepelt a FEMTO és a Visumax SMILE kezelés, ami biztosan jobb hosszútávú eredményeket hoz, mint a PRK és a késes LASIK.

Az egyéni fénytörési hibák kijavítása és így az elérhető nagy mértékű látásjavulás az utóbbi évek fejlődése, ez biztosan nem szerepel ezekben a statisztikákban.

És most akkor lássuk az eredményeket:

A lézeres szemműtéten átesett emberek 85-90% nagyon elégedett a műtét hosszú távú eredményével.

A lézeres szemműtéten átesett emberek 97-98%-a újra elvégeztetné a beavatkozást. Nincs más orvosi beavatkozás az én tudomásom szerint, aminek hasonló elégedettségi adatai lennének, sem az elektív /választott/ műtétek, sem a terápiás beavatkozások között.

Ugyanezen populációban az elért nyers látásélesség az esetek 99%-ban 50% feletti, ami a szemüveg nélkül vezethet értéknek felel meg.

Az elégedettség mértéke pozitívan korrelál a kiindulási fénytörési hiba mértékével, negatívan a műtét utáni száraz szem problémákkal, a kezdeti asztigmia és a maradék fénytörési hiba mértékével. Ez elég logikus, minél nagyobb dioptriától szabadul meg valaki, annál elégedettebb, minél több marad, annál kevésbé. A kezdeti asztigmia mértéke a régi eljárásoknál azért jelentett hosszú távú problémát, mert a régi lézerek kevésbé tudták az asztigmiát kezelni.

Fentiek alapján úgy tűnik, hogy a lézeres szemműtét után a hosszú távú elégedettséggel sincs probléma külföldi tapasztalatok alapján. Tekintettel arra, hogy a magyar lézerpark a nagy budapesti klinikákon semmivel sem marad alatta a világon bárhol alkalmazott lézereknek joggal feltételezhetjük, hogy a hazai operáltak hosszú távú elégedettségi mutatói is hasonlóak.