Milyen újdonságok várhatók 2020-ban a lézeres szemműtét piacon?

Egy jól működő versenypiacon a szolgáltatók vagy ár oldalról, vagy szolgáltatás oldalról próbálnak jobbat nyújtani versenytársaiknál. Úgy tűnik, a magyar lézeres szemműtét piacon egészséges verseny alakult ki, a klinikák alig emeltek áraikon 2020-ra és a kínált szolgáltatások is egyre magasabb színvonalúak.

Az egyes lézerklinikák árai között valójában nincs is érdemi eltérés, már mindegyik alkalmazza a felárazzuk és engedményt adunk módszert. Igazából árverseny nincs, az olcsóbban kínált szolgáltatások a fogyasztó számára is nyilvánvaló módon kevesebbet nyújtanak, a magasabb színvonalú termékek árai alig különböznek. Ha megvizsgáljuk, hogy végül is mennyiért kaphatunk valódi egyénre szabott FEMTO műtétet vagy egyszerű PRK-t, nagyjából ugyanoda jutunk.

2020-ra a szolgáltatói oldal még inkább ketté szakadni látszik: A nagy klinikák egyre korszerűbb berendezésekkel, egyre jobb szolgáltatást nyújtanak, a kicsik egyre jobban lemaradnak a versenyben. Nincs ebben semmi meglepő egy ennyire eszközigényes szolgáltatás esetén. Minél nagyobb az adott klinikának a vevőköre, annál jobb lehetősége van a legdrágább, legkorszerűbb technika beszerzésére. A kis klinikák árengedménnyel és kedvezményekkel kénytelenek csalogatni a vevőket, ami tovább szűkíti az eszköz beszerzési potenciáljukat. A nagy klinikák közötti piaci verseny ki is kényszeríti az új technológiák behozatalát, egyik nagy klinika sem ülhet a babérjain, mert ott liheg a nyakában a versenytárs, új, színvonalas kínálattal. Így jó ez nekünk fogyasztóknak.

A felső szegmenst nem meglepő módon három budapesti klinika alkotja, a Sasszemklinika, a Focus Medical és a St. James. Mindhárman szorgalmasan invesztáltak, mindhárman kínálnak nagyon prémium szolgáltatást, a Sasszemklinika a Femto Smart-ot, a Focus a Visumaxot, a St. James pedig a Contura Vision-t.

A többi budapesti szolgáltató jelentősen lemaradt a versenyben. Az Optimum kínálata semmit sem változott az elmúlt évek során, ahogy a lézerei sem. A Budai Szemészeti Központ végre vásárolt egy ugyan csak alacsony energiát kiadni képes, de legalább peremes lebeny vágására alkalmas femtolézert. 

A budapestiekhez képest töredék forgalommal bíró vidéki központok közül a szegedi és a győri lézerklinika kínálata szintén évek óta változatlan, a többiek lézerei pedig nagyon elavultak.

A 2020-as évben nem várható nagy változás, a világpiacon jelenleg elérhető technológiák mind bent vannak már Magyarországon, sem Washingtonban, sem Berlinben, sem Tokióban nincsenek se korszerűbb lézerek, se korszerűbb vizsgáló berendezések, mint itthon. A fogászat, a plasztikai sebészet és a lézeres szemműtét az a három terület, ahol Magyarországnak semmilyen lemaradása nincs a világszínvonalhoz képest.

Egy technológia hiányzik a hazai lézeres szemműtét piacról, amit tőlünk nyugatabbra előszeretettel alkalmaznak, ez a SMILE eljárás. A Sasszemklinika és a Focus Medical biztos megengedhetné magának a beszerzését, különösen úgy, hogy a Focus már most rendelkezik a hardware feltétellel: van Visumax-uk. Valószínűleg azért nem teszik, mert maga a technológia lényegesen drágább, mint a FEMTO műtét és az eredményei nem jobbak egyelőre, mint pl. a FEMTO SMART műtété.

Ahogy az új kütyüket a CES-en, úgy a nagy lézergyártók az éves nemzetközi kongresszusokon, elsősorban az európai ESCRS kongresszuson szokták bemutatni a következő évre tervezett termékeiket minden ősszel. A 2019-es párizsi ESCRS nem hozott nagy újdonságokat, tehát 2020-ban nem számíthatunk bármilyen jelentős új technológia bevezetésére világviszonylatban sem.