Mit hozott a 2020-as év a lézeres szemműtét piacon?

Sok változás történt és bármilyen furcsának tűnik is így COVID sújtotta helyzetben, ezek a változások tulajdonképpen előnyösek voltak számunkra. 

Ár-érték vonatkozásban a legfontosabb: 2020-ban nem történt jelentős áremelkedés a lézeres szemműtét piacon Magyarországon. A klinikák praktikusan ugyanannyiért kínálják a szolgáltatást, mint az év elején, pedig közben azért volt minimum 4% infláció vagy több, függően attól, hogy melyik fogyasztói kosarat nézzük. Csak látszólag emelkedtek a lézeres szemműtét árak, a nagy klinikák is szemérmetlenül lemásolták a Budai Szemészet gerilla marketing trükkjét: Az árakat megemelték egy olyan szintre, amin soha nem is árulták azokat a termékeket, majd adtak belőle jelentős árengedményt, vissza az eredeti szintre. Ez ugyan a versenytörvény szerint tilos, de hát lopni is tilos. Úgy tűnik a mi nem túl okos társadalmunkban a trükk jól működik, egyébként nem csinálnák, mert azért elég ciki ez az arab szőnyegárus stílus. 

Ár-érték vonatkozásban a másik szempont: A megvásárolható szolgáltatások oldalán jelentős műszaki fejlesztések történtek. A vidéki klinikák közül Sopronban megjelent egy olyan lézer, amit a budapesti nagy klinikák is csak irigyen néztek, a Schwind legújabb fejlesztése, az 1000Hz-es lézer. A Budai Szemészet, majd a Sasszemklinika is vett egy ilyet, ami egyik esetben sem volt indokolt, hiszen mindkettejüknek jó lézere volt addig is, a Budai Szemészetnek egy Wavelight lézer, a Sasszemklinikának meg egy 500-as Schwind. Emelkedett a műszaki színvonal, ezt hozta a versenykényszer, ami nekünk megint csak jó, mivel az árak nem emelkednek. Sőt, a Budai Szemészet még tovább lépett, végre valahára lecserélte a kőkorszaki femtolézerét egy hazánkban ismeretlen Ziemer lézerre, ami azért mégiscsak lényegesen jobb, mint az előző darab volt. 

A legnagyobbat a Focus Medical gurította, behozta hazánkba a SMILE technológiát, ami pillanatnyilag a legújabb lézeres eljárás az egész szemműtét piacon világszerte. Mondjuk könnyű dolguk volt, hiszen a Visumax, a legújabb fejlesztésű femtolézer eddig is megvolt nekik, de a SMILE bevezetésével valamiért vártak. (lehet azért, mert ez a magyar piacra elég drága technológia)

A három nagy budapesti klinika (Sasszem, Focus, St. James) közül a St. James volt az egyetlen amelyik nem rukkolt elő semmi érdemivel, míg a kisebbek közül az Optimum már évek óta nem fejlesztett, a Budai Szemészet viszont határozottan újított a technológián. 

A vidékiek közül a soproni klinika technológiailag messze vezeti a vidéki mezőnyt, a szegedi lézer még korszerűnek számít, a többiek eddig is korszerűtlen lézeres és diagnosztikai berendezései még elavultabbá váltak egy év elteltével. 

Összességében tehát változatlan áron korszerűbb technológiához juthatunk 2020 végén, mint egy évvel korábban. A budapesti technológiai dominancia fokozódott, de az egyetlen érdemében fejlesztő vidéki, a soproni lézer üde színfolt. Azon sok szörnyület között amit ez az átkozott esztendő hozott nekünk, ezek talán jó hírek.