Mit válasszunk olvasószemüveg helyett?

45-50 év felett egyszer csak elromlik az ember szeme. Azok, akik eddig kiválóan láttak távolra, egyre nehezebben olvassák el az apró betűket, telefon kijelzőt, étlapot. Az esetek többségében nem másról, mint egy az öregedés egyik jeléről az ún. presbiopiáról van szó.

Az idősebb populáció óriási piacot jelent a vállalkozások számára. Ennek a populációnak jobbak az anyagi lehetőségei mint a fiataloknak és szinte mindenki potenciális vásárló 50 év felett.

Háromféle megoldást is kínálnak erre a klinikák, a műtétek ár-érték viszonyát érdemes vizsgálni.

Az első megoldás az, ha csak az egyik szemet lézerezik meg úgy, hogy olyan legyen, mintha azon a szemen olvasószemüveg lenne. A másik szem néz és lát távolra élesen. Bármelyik lézerklinika képes ezt a fajta lézeres látásjavítást elvégezni. Ez a klasszikus monovision, azaz egy szemes látás, aminek viszonylag sok hátránya van: Elég nehéz megszokni, és a közepes /computer/ távolságra nem ad megoldást. Azok a klinikák kényszerülnek ezt ajánlani a vevőiknek, akik nem rendelkeznek a második módszerhez használható lézerrel.

A második megoldás az, ha mindkét szemet úgy lézerezik meg, hogy az egyik távolra, a másik közelre lát élesen, közepes távolságra pedig mindkettő. Ilyenkor a két szem látása összeolvad: Távolra, közelre és a számítógép távolságára is jól lát az ember. Ráadásul sokkal könnyebb megszokni is. Nem túl fantázia dúsan olvasószemüveg kezelésnek nevezik.

Csak két gyártó van, akinek a lézere képes erre, a Schwind és a Zeiss. A Zeiss volt előbb, a Schwind tőlük lopta az ötletet. Ennek megfelelően Budapesten a Focus Medical és a Sasszemklinika kínál ilyen kezelést. A Budai Szemészet lézere és a szegedi Schwind lézer is tudna ilyet. Valószínűleg azért nem kínálják, mert kis forgalom mellett nem érdemes megvegyék az ehhez szükséges kiegészítő alkatrészeket.

A harmadik megoldás a szemlencsék cseréje olyan műlencsére, ami mindhárom távolságra biztosítja az éleslátást, tiszta lencse cserének nevezik, mert nem az elszürkült lencsét cserélik, mint a szürkehályog műtétnél, hanem még az átlátszó, egészséges, de már nem rugalmas lencsét. Ez a megoldás elég ijesztőnek hangzik a lézeres szemműtéthez képest, de nyugaton elég elterjedt.

Mostanában a hazai lézerklinikák, elsősorban a St. James és az Optimum nyomta ennek a reklámját, majd a Budai Szemészet is beszállt a versenybe. Az eljárás előnye, hogy könnyebben megszokható, mint akár a második megoldás. Hátránya, hogy drágább és ki kell nyitni hozzá a szemet, ugyanúgy, mint a szürkehályog műtéthez.

Fentiekből következő módon ár érték szempontjából az olvasószemüveg kezelés látszik a legjobbnak. Olcsóbb és sokkal kevésbé ijesztő, mint a lencsecserés megoldás. Az olvasószemüveg kezelés kb. nagyjából 350.000 Ft-ért, a lencsecsere 500.000 Ft-ért érhető el.