Oszlassunk el egy félreértést a lézeres szemműtét kapcsán!

A femtolézer nem kezel dioptriát. A femtolézer lebenyt készít, hogy az excimer lézer - ami egy totál más fajta lézer - kezelhesse a fénytörési hibát.

Egyáltalán érdekes, hogy milyen lézer vágja a lebenyt, ha a lézeres szemműtétet úgyis egy másik lézer végzi?

Persze, hogy érdekes, amúgy ki adna fél millió Eurót a legújabb femtolézerekért? Márpedig pl. a Visumaxot a szükséges szoftvereivel, néhány hónapi egyszer használatos alkatrésszel ennyiért lehet kapni, de csak némi sorban állás után.

Már pedig amiért ennyi pénzt hajlandók áldozni a nagy lézerklinikák világszerte, az csak tud valamit.

Régen vala a hagyományos, rezgőkéses LASIK, amivel bizony sok baj volt a lézeres szemműtét során. Szerencsére és főleg a fájdalommentes kezelés iránti hatalmas igény hatására megszületett a biztonságos lebenykészítés technikája, a femto. Itt nincs kés, itt számítógép irányította lézernyaláb készíti a lebenyt.

Az első generáció nagyjából 15 éve még csak azt tudta, amit a hagyományos LASIK, vágott egy lapos, peremmentes lebenyt. De legalább mindig ugyanúgy vágta, sokkal biztonságosabb volt, mint a késes LASIK. Ilyen masina már sehol sem működik, egy kivétellel, a Budai Szemészeti Központban van egy első generációs Ziemer lézer. 

Ezután jöttek a már peremvágásra is képes femtok, minden más budapesti klinikán ilyen van, sőt Győrben is megtalálható egy. A többi vidéki klinika nem rendelkezik femtoval, nyilván azért, mert az alacsony esetszám mellett sohasem térülne meg a beruházás. Az új femtok már nagyon gyorsak, másodpercek alatt elkészítik a lebenyt. A felszín teljesen sima, ideális a dioptria kezelést végző lézer számára. Ezek a lézerek már tudnak nagyobb energiájú impulzusokat kiküldeni, nem kell minden pontra többször rálőjenek, mint a régi alacsony energiájú gépek. A klinikák különböző femtolézereket használnak, de igazából nincs köztük különbség, az egy Visumax kivételével.

A máig utolsó generáció a Visumax. De a Visumax sem kezel dioptriát a lézere szemműtét során, azt az excimer lézer csinálja a Focus Medicalban is, ugyanúgy, mint minden más klinikán! Az igaz, hogy sokkal kíméletesebb, mint bármelyik másik femtolézer. A Zeiss mérnökeinek sikerült megoldani, amit senki másnak nem: A Visumax a szaruhártya ívének megfelelően vágja a lebenyt, anélkül, hogy közben rátámaszkodna a szaruhártyára, épp hogy csak érintve a szem felszínét. További részletek a femtolézerekről itt olvashatóak.

Ha lebenyes kezelést választunk a lézeres szemműtét során, melyiket érdemes választani?

Mindenképpen olyat, amelyik tud peremet vágni. Anélkül a lebeny épp úgy elcsúszhat, leszakadhat, mint a hagyományos LASIK után.

A Visumax gyártója a Zeiss prémium árat kér a gépéért és kap is, mert senki más nem tud ilyet gyártani. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy ezt a prémium árat érdemes megfizetni. A nagy dioptriát viselő rövidlátóknak talán igen, nekik lehetnek olyan szem hátsó részi elváltozásaik, amelyek igénylik a maximális finomságot. A többieknek bármelyik femtoval dolgozó budapesti, vagy a győri klinika jó lehet a femtolézer szempontjából, mert NEM AZ VÉGZI a DIOPTRIA ELTÁVOLÍTÁST a lézeres szemműtét során.

látásjavító lézerek összehasonlítása a linken található.