A tapasztalat szerepe a lézeres szemműtét sikerében

Általában egyszerű a matek: Tapasztalat + Technológia= Végeredmény 

Vajon igaz-e ez az egyszerű összefüggés a lézeres szemműtét kapcsán is?

A rövid válasz: Igen igaz. Érdemes kicsit a részletekbe is belemenni, mert van néhány csapda, amit érdemes elkerülni.

Mire vonatkozik a technológia kifejezés a lézerkezelések esetén?

A klinikák egymásra licitálva hirdetik a lézereiket, mindegyik a legkorszerűbbnek szeretne látszani. Való igaz, hogy a lézerberendezések a legfontosabb és legdrágább tagjai a klinikák műszerparkjának. Ha alaposabban vizsgáljuk az egyes klinikák készülékeit, akkor rájöhetünk, hol találjuk a legkorszerűbb technológiát.

A korszerű FEMTO kétlézeres kezelések esetén KÉT lézer végzi a műtétet, MINDKETTŐ fontos a műtét sikere szempontjából.

A legjobb FEMTO lézere egyértelműen a Focus Medicalnak és a Sasszemklinikának van, a Visumax vitathatatalnul legalább egy generációval újabb femtolézer, mind bármelyik másik hazánkban megtalálható készülék. A Visumax által készített lebeny összes tulajdonságában messze megelőzi a többi femtolézer paramétereit.

A spektrum másik vége a Budai Szemészet csak alacsony energia előállítására képes femtolézere, amit előnyként igyekszik beállítani a klinika, de sajnos nem az.

ld:

A femto lézer minőségénél talán még fontosabbak az excimer lézer tulajdonságai, hiszen magát a szaruhártya átalakítást az excimer lézer végzi.

Ebből a három nagy budapesti klinikának az Optimumnak és a Budai Szemészetnek is negyedik generációs, vagyis a legújabb fajtája van, vidéken pedig Szegeden és Győrben is negyedik generációs lézer dolgozik. Ezek között már nincs érdemi különbség, csak marketing fogások. A spektrum másik vége a Nyíregyházán található lézer, ami 23 éve is elavult volt, amikor még Szegeden, az azóta megszűnt Forrás klinikán használtak pontosan ilyet.

A másik faktor a tapasztalat

A Sasszem klinika 100.000 elvégzett műtét felett jár, a többiek ettől nagyon el vannak maradva. De tényleg számít ez? 100.000 műtét több tapasztalatot hoz, mint 10.000? A rövid válasz itt is az, hogy igen többet, de ne higgyük el, hogy valóban 10x annyi tapasztalatot hoz, még a Sasszemklinika marketingjének sem. 

Az orvosi esetek jelentős része nem különleges. A gyakori fénytörési hibák gyakran fordulnak elő. Ennek megfelelően a tanulási görbe lapul, mondjuk a 10 és 20 ezredik kezelés között sokkal kevesebb új tapasztalat születik, mint az első tízezer kezelés alatt. A 90 és 100 ezredik között pedig még kevesebb. Tehát a Sasszemklinika által begyűjtött tapasztalat nem 10x annyi, mint másoké, hanem maximum 2-3x. De annyival valóban több. Vajon számít-e ez? Az esetek döntő többségében NEM, hiszen a gyakori fénytörési hibák esetén a kisebb tapasztalatú klinikák is elegendő tapasztalattal rendelkeznek. A különbség akkor számít, ha valami baj támad. Ha valami olyan probléma adódik, ami ritka, a kisebb tapasztalatú klinika olyat még nem látott, és próbálkozni kényszerül, a nagyobb tapasztalatú pedig rutinból a helyes megoldás választja. Mivel a lézeres szemműtét az egyik legbiztonságosabb orvosi beavatkozás, igen ritkán támad baj. Akkor játszik csak az a plusz tapasztalat.

Kicsit olyan ez, mint az autószerelés. A hibák többségét egy jó alapképzettségű szerelő megjavítja, mert mindennap ezt látja, ezt mutatja a diagnosztikai számítógépe is. Ha valami szokatlan hiba adódik akkor megáll a tudomány, akkor lesz fontos, hogy egy olyan szaki kerüljön elő, aki „látott már ilyet” és ne akarja az egész elektronikát kicserélni.

A szemünkkel csak az a baj, hogy nem gond esetén nem tolhatjuk át könnyedén egy másik szervizbe mint az autót, ezért számít jobban a tapasztalat az orvosnál, mint a szerelőnél.

 Ha a tutira megyünk, akkor válasszuk nagy tapasztalatú klinikát. De ha mondjuk a St. James kínál valamilyen komoly engedményt, akkor hozzájuk is bátran mehetünk, ott is elég tisztességes femto és excimer van.