A lézeres látásjavító eljárások

PRK

A szaruhártya hámjának eltávolítását követően a lézer a felszínen úgy dolgozik, mintha egy beépített kontaklencsét illesztene a szemre. A beavatkozás után a hámnak vissza kell nőnie, addig a szem fényérzékeny, idegentestet érez, esetenként fájdalmas, általában nem több, mint 1-3 napig.

LASEK, epilLASIK

A PRK módosított változatai, érdemi előnyük nincs. A hám eltávolítási módjában különböznek a PRK-tól. Az epiLASIK-nál a hámot egy a LASIK-nál használt rezgő szikéhez hasonló kés távolítja el, LASEK esetén pedig a hámeltávolítást alkohollal segítik. Egyik eljárás sem változtat a PRK alapvető hátrányán, a fényérzékenységen, idegentest érzésen. LASEK ráadásul kifejezetten kellemetlen, mert az ott használt alkohol csípi a szemet. A bevezetésüket marketing szempontok indokolták, a hazai palettán csak elvétve találni ilyet, ügyfélfogó jelleggel.

LASIK

A szaruhártya érzéketlen belsejében, egy a saját anyagából képzett lebeny alatt elvégzett kezelés, mely a lebeny kialakítását követően nem különbözik a PRK kezeléstől. A lebeny kialakítását az orvos végzi egy rezgő szikével az un. mikrokeratommal. Az eljárásnak ritkán, de súlyos szövődményei léphetnek fel. A LASIK során kialakított lebeny nem nő vissza, ezért oldalirányú erő hatására leszakadhat, ami nagyon súlyos látásromláshoz vezet. A LASIK ma már korszerűtlen eljárásnak számít.

FEMTO

A Lasik által nyújtott kényelem és a PRK biztonságát egyesíteni hivatott eljárás az ezt végzők állítása szerint. Itt is a szaruhártya érzéketlen belsejében történik a kezelés, de itt a védőlebeny kialakítását számítógép irányította lézer végzi. Így a kialakításnak nem lehetnek olyan szövődményei, mint a hagyományos Lasiknak, a FEMTO biztonságos, korszerű eljárás. A lebeny kialakítása is olyan, hogy oldalirányú erő sem mozdíthatja el a kezelés után

Műszaki információk

Az orvosi lézerek fejlődése legalább olyan gyors, mint a mobiltelefonoké. Minden évben újabb és újabb fejlesztésekkel rukkolnak elő a gyártók. A régi berendezések épp úgy elavulttá válnak rövid idő alatt, mint a telefonok.

Azok a lézerek, amelyekkel a dioptriákat távolítják el un. excimer lézerek. A mai napig fejlődésük négy generációra bontható.

Első generáció

Átalakított ipari lézerek, kb. 20 éves konstrukciók. Ezek egyetlen előnyeként az elhasználhatatlanságukat lehet említeni, de minden más szempontból teljesen elavultak. Semmilyen korszerű kezelés nem végezhető velük, az elérhető látásélesség meg sem közelíti a korszerű lézerekkel elérhető minőséget. Mégis kettő is dolgozik belőlük Magyrországon, az egyik Nyíregyházán, a másik Pécsett. Fennmaradásukat gazdasági okok indokolják, ezeknek a lézereknek a piaci értéke nulla, fenntartási költségük ipari lézerek lévén alig van, tehát azok a klinikák, akik ilyet használnak, igen alacsony önköltséggel tudnak dolgozni.

Második generáció

Pásztázó lézerek, melyeket valóban orvosi lézeres kezelések céljára fejlesztettek ki. Ilyen ma már nem működik hazánkban.

Harmadik generáció

Az első flying spot, azaz repülőpontos lézerek. Ezek már képesek arra, hogy a szaruhártya felszínét nagyon simára alakítsák, valóban jó eredményeket produkálva. Ezeket a lézereket fejlesztették tovább abban az irányban, hogy valódi, egyénre szabott kezeléseket lehessen végezni velük, ezek lettek a negyedik generációs lézerek. Ilyen harmadik generációs lézert nem is gyártanak már, ennek megfelelően sem alkatrészellátásuk, sem műszaki támogatásuk nincsen, így piaci értékük se. Jellemző a hazai viszonyokra, hogy mégis ilyen dolgozik Miskolcon, vélhetőleg ugyanazon anyagi megfontolásból, mint a pécsi és a nyíregyházi.

Negyedik generációs, un. egyénre szabott kezelés végzésére alkalmas repülőpontos lézerek

Ezek a legkorszerűbb berendezések, a különböző gyártók különböző tipusai nagyjából ugyanarra képesek, bármilyen szaruhártya mintázatot ki tudnak alakítani, az egyéni eltéréseknek megfelelően. Az egyénre szabott lézeres kezelés tényleg úgy képzelhető el, mint egy méretre csináltatott öltöny, míg a nem egyénre szabott kezelés úgy, mint egy konfekcióöltöny.

Az egyénre szabott lézeres kezelésnek két feltétele van: Egyrészt kell hozzá egy negyedik generációs lézer, másrészt kell hozzá egy olyan műszer, ami ezeket az egyéni eltéréseket mérni tudja. Ilyen berendezés hiányában az a helyzet áll elő, mintha a szabó méretre szabott öltönyt készítését vállalná, anélkül, hogy lenne centije. Persze az aberrométerek igen drága műszerek, de a valódi egyénre szabott kezeléshez muszáj ilyennel rendelkezni.

Érdekes módon a magyar helyzet ebben is speciális, a negyedik generációs lézer több is van hazánkban, vidéken Győrben és Szegeden, aberrométerrel viszont csak az Focus Medical, az Optimum, az Optikmed és a szegedi lézerklinika rendelkezik.