Összefoglalás: Melyik lézeres szemműtét a jó választás?

A lézeres szemműtétek két nagy csoportba oszthatók: A védőlebeny alatt végzett, un. lebenyes és a szem felszínén végzett műtétek csoportjára. A lebenyes típusú műtétek közül a hagyományos, rezgőkéses LASIK ritka, de akár súlyos szövődményei okán nem jön szóba, a XXI. században nem is tisztességes már ilyet ajánlani. A nagy klinikák nem is teszik ezt, csak a Budai Szemészeten, az Optimumban és Győrben van még hagyományos LASIK. Ezt az eljárás mindenképpen kerülendő, van már teljesen biztonságos alternatívája az un. FEMTO.
Tehát a védőlebeny alatt végzett FEMTO műtét és a szem felszínén végzett PRK műtét között érdemes és biztonságos választani. 

A FEMTO minden szempontból jobb eljárás mint a PRK. Pontosabb, átmeneti kellemetlenséggel sem jár, nagyon gyors a munkába állás utána, csak mivel két lézer kell hozzá, ezért drágább.

Akinek nem elérhetetlen a magasabb ár, az biztos jobban jár a FEMTO műtéttel. Ha a FEMTO-t választjuk, akkor azon belül az egyénre szabott szemműtét a jobb megoldás abszolút értelemben és ár/érték arányban is. Az egyénre szabott kezelés sokkal jobb eredményt hoz, mint a hagyományos, mert ilyenkor a nagyon apró, ún. magasabb rendű fénytörési hibákat is eltávolítja a lézer. A valódi egyénre szabás elvileg elképzelhetetlen aberrométer  /hullámfront mérő/  nélkül, tehát azok a klinikák jönnek szóba, akiknek van ilyen. Ilyen a Focus Medical, az Optimum és a Sasszemklinika. Utóbbi FEMTO SMART kezelése már második generációs aberrométerrel készül az un. Peramisszal, ami állítólag sokkal pontosabb és nagyobb felbontású, mint az első generációsak. 


Hullámfront mérő aberrométer

A Budai Szemészeti Központ kiváló Schwind lézere is jó választás lenne -bár nekik nincs valódi aberrométerük- de a nagyobb klinikáktól elmaradó FEMTO lézerük miatt kiesnek a versenyből.
Ennek alapján -ABC sorrendben- a Focus Medical, az Optimum és a Sasszemklinika a legjobb választás egyénre szabott FEMTO műtét szempontból. Az árak nagyjából egyformák, érdemes a klinikák Facebook és Google  oldalain elolvasni a véleményeket és annak alapján dönteni. A fórumokat jobb kerülni, oda a klinikák marketingesei írják valószínűleg a vélemények jelentős részét.

A Focus Medical Visumax műtéte lóg ki kicsit a sorból a magasabb ára okán, amit indokolhat az, hogy a Visumax valóban messze a legkorszerűbb femtolézer a világpiacon, de ár-érték arányban a többi FEMTO műtét jobb választás, elsősorban azoknak akiknek ép a szemfenekük és nincs vérhártya elváltozásuk.

Azok, akik akár anyagi okból, akár más miatt választják a PRK műtétet, azoknak a Budai Szemészeti Központ No-Touch képes Schwind lézere, illetve a Sasszemklinika ugyanígy No-Touch képes Schwindje illetve a St. James szintén No-Touch képes Alcon lézere  a legjobb választás. Utóbbi esetében az elnevezés a Streamlight.  Vidéken ugyanilyen lézere van a Szegedi Klinikának, ott is elérhető a  No-Touch kezelés. A többi budapesti és vidéki lézer nem tud érintésmentes No-Touch kezelést.  A NO-Touch során a szaruhártya legfelső hámrétegét is a lézer távolítja el, ez jóval kényelmesebb és gyorsabb megoldás, a néhány 10.000 Ft-os különbséget bőven megéri. A döntést a Budai Szemészet és a Sasszemklinika között megint csak a Facebook és Google vélemények alapján érdemes meghozni, az árak nagyjából egyformák. Mindkét klinika eljátssza azt a trükköt, hogy magas árat mond, és árengedményt ad belőle, de a végeredmény azonos.  

50 év felett az olvasószemüveg is komoly gondot jelenthet. A klasszikus megoldás az ún. monovision az egyik szem közeli látásra, a másik szem távoli látásra korrigálása nagyon keveseknek jó megoldás. Szerencsére a tudomány ebben is tovább lépett. Az új eljárás a vezérszemet távolra és közepes távolságra, a másik szemet közelre és közepes távolságra korrigálja, ami állítólag az emberek 90%-nak jó megoldást nyújt. Ilyen eljárást a Zeiss és a Schwind lézere tud. Ennek megfelelően a Focus Medical LBV kezelése, illetve a Sasszemklinika pontosan ugyanilyen, Presbymax nevű eljárása jön szóba. Az árak itt is nagyjából egyformák, mindkettő FEMTO tipusú műtét. A két kezelés nagyjából egyenértékű, a Focusnál kapható a drágább Visumax opcióval is.

Ár/érték és az alkalmazott technika korszerűsége alapján a klinikák a végzett műtétek száma szerinti sorrendben:

Ha megengedhetjük magunknak a legkényelmesebb megoldást: 

Lebenyes (FEMTO) műtét:

  • Sasszemklinika 260-280 ezer
  • Focus Medical 260 ezer, Visumax 320 ezer
  • St. James 255-280 ezer 

Ha valamilyen okból a FEMTO kezelést nem választjuk, vagy választhatjuk:

Felszíni (PRK) kezelés:

  • Sasszemklinika 150 ezer
  • St. James 150 ezer
  • Budai Szemészeti Központ 135 ezer

Ha olvasószemüveg problémánk is van: 

Olvasószemüveg kezelés:

  • Sasszemklinika 340 ezer
  • Focus Medical esetleg Visumax formájában 350 ezer

Ha a létező legújabb technológiát keressük:

Visumax Relex SMILE:

  • Focus Medical 400 ezer

Sehol máshol nem lelünk valódi véleményekre, mint a klinikák Facebook oldalain és a Google értékelések között. Ezeket  nem lehet hamisítani, ott valódi vélemények szerepelnek.
A lézeres szemműtéttel foglalkozó fórumokon viszont a klinikák marketingeseit semmi sem tartja vissza attól, hogy hetente írjanak egy új bejegyzést egy "szuper elégedett paciens" nevében.
A Facebook-os bejegyzések és a Google értékelések száma is iránymutató, ezekből pontosan megítélhető egy klinika valós forgalma.
A linkek a Google értékelésekhez értékelési szám sorrendben:  

< Vigyázat! A marketing nem mond igazat!

A lézeres szemműtét ára és értéke, mit kapunk a pénzünkért >