Vigyázat! A marketing nem mond igazat!

Tájékozódjunk alaposan a lézeres szemműtét előtt, ne higgyünk a marketingnek!

Az összes lézeres szemműtét végzésére szakosodott klinika elmondja magáról, hogy milyen nagyon modern berendezésekkel dolgozik, mennyire rendkívül tapasztaltak az orvosai. Mindenki a saját lovát dicséri. Talán kicsit túl is dicséri, de ezt megszoktuk a marketingtől. Hiszen való igaz, hogy a lézeres szemműtét nagyszerű dolog, emberek tízmillióinak tette boldogabbá, kényelmesebbé az életét. A lézerklinikák eddig alapvetően igazat mondtak a marketingjükben.  

A lézeres szemműtét orvosi szolgáltatás és nem használt autó kereskedelem. Az ember úgy gondolná, hogy egy orvosi intézmény nem vezeti szándékosan félre a vevőit, mivel a bizalmi faktor nélkül a szolgáltatás nem tud létrejönni.

Van olyan lézerklinika, aki mégis ezt teszi. A Budai Szemészet kitalált egy fantázianevet, a DiamondFEMTO kezelést, a lézerkezelés űrtechnológiáját. Ez még önmagában nem lenne baj, mások is használnak fantázia nevet. Sajnos DiamondFEMTO kezelés kapcsán a Budai Szemészeti Központ öt ponton is szándékosan megtéveszti a vevőit: 

1/ A klinika honlapján hosszasan ecseteli, hogy miért sokkal jobb az alacsony energiával dolgozó DiamondFEMTO lézer, a lézerkezelés úrtechnológiája, mint az összes többi klinika összes többi lézere. Ezzel az állítással szándékosan tévedésbe ejti látogatóit, mert a valóság egészen más. 
A DiamondFEMTO kezelés valójában egyáltalán nem űrtechnológia. A DiamondFEMTO egy öt femto-generációval ezelőtti, több mint 15  éves eljárás új elnevezése. 
Azt az első generációs lézert, amelyet a Budai Szemészeti központ használ, sehol a világon nem lehet már megvásárolni, javíttatni. Egy öt generációval túlhaladott lézert űrtechnológiának nevezni és ezzel az elnevezéssel azt sugallni, hogy egy modern eljárásról van szó, egyértelműen megtévesztés. 

2/ Ami még nagyobb baj, hogy ez a lézer olyan régi, hogy nem képes olyan biztonságos, peremes lebenyt vágni, mint az összes többi korszerű FEMTO lézer. Ezért a DiamondFEMTO eljárással készült lebeny ugyanolyan veszélyes, ugyanúgy el tud mozdulni oldalra, mint a sima LASIK lebeny. A DiamondFEMTO kezelés során a vevő FEMTO árat fizet de lényegében LASIK műtétet kap.

Tájékozódjunk, mielőtt lézeres szemműtétre vállalkozunk, ne marketingnek higgyünk!

3/ A Budai Szemészet erről a FEMTO kezelésről azt állítja, hogy NO-TOUCH kezelés, vagyis nem ér a szem felszínéhez. Ez nettó valótlanság, hiszen a szemorvos kézzel szorítja a szem felszínére a DiamondFEMTO lézert. Egyetlen FEMTO lézeres szemműtét sem NO-TOUCH kezelés, igaz a többi lézeres szemműtét végzésére szakosodott klinika sem is állítja ezt.  

4/ A klinika azt állítja, hogy ez a régi lézer azért jobb, mint az összes többi, mert alacsony energiával dolgozik. A Budai Szemészet DiamondFEMTO lézere azért alacsony energiájú, mert 20 éve még csak ilyet tudott a technika. Mára az összes többi FEMTO lézer gyártó, sőt az a Ziemer gyár, ami ezt a lézert gyártotta hajdanán, már rég nagyobb energiájú lézereket gyárt, mert már képes rá. Z8 néven kapható is a Zimer új lézere. Annyira nem igaz ez az „alacsony energia” állítás, hogy a lézer által az egy kezelés alatt bevitt összes energia jóval több, mint a korszerű femtolézereké, csak kisebb lépésekben viszi be. 

5/ A Budai Szemészet összehasonlítja a Visumax kezelést a DiamondFEMTO kezeléssel egy tudományonyos cikket belinkelve, azt a látszatot keltve, hogy a DiamondFEMTO kezelés "minősége" megelőzi az évtizeddel újabb Visumax kezelését. Ezzel több probléma is van:  
Egyrészt a cikk NEM a Budai Szemészet 15 éves femtolézerét hasonlítja a Visumaxhoz, hanem egy 5 generációval későbbi Ziemer lézert. Másrészt a tanulmány világosan elmondja, hogy a Visumax kezelés után a lebeny simább felszínű és jobban rögzül, mint még az 5 generációval későbbi Ziemer lézer esetén is. Egy tudományos cikk hamis tartalommal való beidézése a nem hozzáértők számára minimum tudatos megtévesztés. Az eredeti cikk linkje itt érhető el. 

A Budai Szemészet Ziemer LDV Classic lézere: 

Ziemer LDV Classic lézer

Kézzel mozgatható, peremes lebeny vágására nem alkalmas lézerfej, ezzel készül az űrtechnikának nevezett Diamond Femto műtét.  Állításuk szerint ez a lézer fejlettebb, mint a Visumax. 

Visumax lézer
Így néz ki a Visumax lézer. 

Hogy az illetékes hatóságok, /ÁNTSZ, Szemészorvosok szövetsége, Orvosi kamara, Versenyhivatal stb. / miért nem foglalkoznak azzal, hogy egy orvosi intézmény marketingje szándékosan félrevezeti a vevőit, nem tudjuk. 

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Budai Szemészet ne lenne képes eredményes, szövődménymentes lézeres szemműtét végzésére. Bizonyára képes rá, a fórum hozzászólások alapján jó néhány valódi elégedett paciense van. A valótlanságok állításával inkább az a baj, hogy kétségessé teszi, hogy az ott dolgozó orvosoktól objektív véleményt kapunk-e arról, hogy ideális megoldás-e számunkra a lézeres szemműtét. Ahhoz, hogy a szemünk világát egy orvosi intézményre bízzuk, bizalomra van szükség, ezt a bizalmat nem segíti, ha a klinika valótlanságokat állít a kezelésről. 

Kellő tájékozódással ismerőseinktől, független szemorvosoktól, optometristáktól megkímélhetjük magunkat attól, hogy csalódottak legyünk a lézeres szemműtét után. 

< Lézeres szemműtét ár/érték viszonyok az orvosi munka minőségét, megbízhatóságát tekintve

Összefoglalás: Melyik lézeres szemműtét a jó választás? >