Vigyázat! A marketing nem mond igazat!

Tájékozódjunk alaposan a lézeres szemműtét előtt, ne higgyünk a marketingnek!

Az összes lézeres szemműtét végzésére szakosodott klinika elmondja magáról, hogy milyen nagyon modern berendezésekkel dolgozik, mennyire rendkívül tapasztaltak az orvosai. Mindenki a saját lovát dicséri. Talán kicsit túl is dicséri, de ezt megszoktuk a marketingtől. Való igaz, hogy a lézeres szemműtét nagyszerű dolog, emberek tízmillióinak tette boldogabbá, kényelmesebbé az életét. A lézerklinikák régen alapvetően igazat mondtak a marketingjükben, de ez sajnos megváltozott.

A lézeres szemműtét orvosi szolgáltatás és nem használt autó kereskedelem. Az ember úgy gondolná, hogy egy orvosi intézmény nem vezeti szándékosan félre a vevőit, mivel a bizalmi faktor nélkül a szolgáltatás nem tud létrejönni.

Van olyan lézerklinika, aki mégis ezt teszi. A Budai Szemészet évek hosszú során keresztül hirdette a DiamondFEMTO kezelést mint a lézerkezelés űrtechnológiáját, mint a legbiztonságosabb, legkorszerűbb kezelést. 

Ebben kevés igazság volt: Az általuk használt femto lézer 15 éve is elavult volt, nem tudott peremes lebenyt vágni, praktikusan hagyományos LASIK-ot árultak FEMTO áron, a lézerfejet is kézzel kellett a szemre igazítani. 

2020-ban végre lecserélték a nagyon elavult femtolézerüket. A femtolézer egy hazánkban kevéssé ismert svájci cég lézere, de ez már hasonlóan az összes többi FEMTO-t végző korszerű lézerekkel bíró klinikához tud peremes lebenyt készíteni, bár még mindig kézzel kell működtetni. Sajnos ez is csak kis energia termelésére képes, ezért sokkal nehezebben készíti el a lebenyt, mint a többi klinika femtolézere. 

Tájékozódjunk, mielőtt lézeres szemműtétre vállalkozunk, ne marketingnek higgyünk!

A Budai szemészet marketingje itt a kis energia termelő képességet erényként állítják be, mintha a sebész azzal dicsekedne, hogy nagyon kíméletesen operál, mert életlen a szikéje.

A kis energia termelő képesség nem előny, az összes többi gyártó nagyobb energiát használ, nem azért, mert nem tudná lejjebb tekerni a szabályzót, hanem azért, mert szükség van a nagyobb energiára a megfelelő lebeny készítéshez.

Ezt számos cikk is megfogalmazza, amelyik a Ziemer cég lézerét vizsgálja. Ezekből kiderül, hogy a Budai Szemészet új Z Femto 7 D lézerkezelése során hogy alakul a szemnyomás, a lebeny visszatapadása, a lebeny felszínének a simasága, vagy a gyulladásos sejtek megjelenése. Ha vesszük a fáradtságot a cikkek elolvasására, kiderül, hogy az igazság pont ellenekezője annak, amit a Budai Szemészet állit. Abban igazuk van, hogy a Visumax kezelés után megjelenik némi fibronetin nevű anyag, de az kell ahhoz, hogy a lebeny erősen visszatapadjon. A felszín simasága és a szemnyomás szempontjából pedig egyértelműen a Visumax eredményei a jobbak. Ez a kis pulzusenergiájú lézer egyszerűen gyengébb teljesítményű mint a többi, hazánkban a nagy klinikákon és az Optimumban elérhető femtolézerek.

A cikk szerint amúgy a különbség nem túl nagy, biztosak lehetünk abban, hogy a Budai Szemészeti Központ lézere is egy jó lézer, a Ziemer nem kis vállalat. (Közvetlen a Ziemer cégtől kapott abszolut hiteles információ alapján több mint 2 millió sikeres kezelés történt a világon Ziemer lézerrel. Az jó sok.) A probléma azzal van, hogy a Budai Szemészet évek óta minden áron meg akarja győzni a vevőket arról, hogy a többi lézer rossz, csak az övé jó. Ez nagyon nem igaz és erősen ütközik a reklám etika szabályaiba. Az orvosi etikáéba úgy tűnik nem, vagy ha igen, ez a Budai Szemészeti Központ orvos tulajdonosait nem zavarja.

A Budai Szemészet Diamond Femto kezeléshez használt Ziemer LDV Classic lézere: 

Ziemer LDV Classic lézer

Kézzel mozgatható, peremes lebeny vágására nem alkalmas lézerfej, ezzel készül az űrtechnikának nevezett Diamond Femto műtét. Állításuk szerint ez a lézer fejlettebb, mint a Visumax.

Ez az Budai Szemészet most beszerzett femtolézere. Még mindig kézzel a szemre helyezendő karral, de már peremes lebeny vágási képességgel. 

Visumax lézer
Így néz ki a Visumax lézer. Lehet, hogy nem csak jobbnak látszik.

Hogy az illetékes hatóságok, /ÁNTSZ, Szemészorvosok szövetsége, Orvosi kamara, Versenyhivatal stb. / miért nem foglalkoznak azzal, hogy egy orvosi intézmény marketingje szándékosan félrevezeti a vevőit, nem tudjuk. 

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Budai Szemészet ne lenne képes eredményes, szövődménymentes lézeres szemműtét végzésére. Bizonyára képes rá, a fórum hozzászólások alapján jó néhány valódi elégedett paciense van. A valótlanságok állításával inkább az a baj, hogy kétségessé teszi, hogy az ott dolgozó orvosoktól objektív véleményt kapunk-e arról, hogy ideális megoldás-e számunkra a lézeres szemműtét. Ahhoz, hogy a szemünk világát egy orvosi intézményre bízzuk, bizalomra van szükség, ezt a bizalmat nem segíti, ha a klinika valótlanságokat állít a kezelésről. Sokkal korrektebb lenne azt mondani, hogy mi kis klinika lévén ezt választottuk, ez sokkal korszerűbb mint az előző lézerünk volt. Ez hiteles lenne, igaz és elfogadható egy megfelelő árral kombinálva teljesen piacképes is. 

< Lézeres szemműtét ár/érték viszonyok az orvosi munka minőségét, megbízhatóságát tekintve

Összefoglalás: Melyik lézeres szemműtét a jó választás? >